Güney Ege Denizi (Çeşme-Antalya arası) adaları flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of South Aegean (between Çeşme-Antalya) Islands
  1. Tez No: 196929
  2. Yazar: SERDAR GÖKHAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Ege Adaları, Flora, Vegetation, Aegean Islands
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZETGÜNEY EGE DEN Z (ÇE ME-ANTALYA arası) ADALARI FLORA veVEJETASYONUSerdar Gökhan ENOLDoktora Tezi, Biyoloji BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Özcan SEÇMENKasım 2006, 156. sayfaÜlkemiz kara suları dahilinde, Ege Denizi kıyısı boyunca, 109 adet ada bulumaktadır.Bunların 56 tanesi zmir ve kuzeyinde, geriye kalan 53 tanesi ise zmir'in güneyinde yeralmaktadır. Bu 53 adanın 42 tanesi çalı ılmıı ve bu çalı ma kapsamında flora vevejetasyonları ortaya konmu tur. Bu adaların yarısından ço u Mu la sınırları içerisindedir.Çalı ma alanımız içerisinde Kara Ada (Mu la-Bodrum) 9.08 km2, Kekova Adası (Antalya-Demre) 9.0 km2, Salih Adası (Mu la -Bodrum) 5.67 km2'lik yüzölçümleri ile en büyükadalardır. Flora çalı maları sonucu bölgede 73 familya ve 270 cinse ait tür ve türaltı düzeyde451 takson belirlenmi tir. Belirlenen taksonlardan 16'sı endemik olup, toplam floraya oranı %3.5'tir. Endemik taksonlar, Fethiye ve Marmaris çevresinde gözlemlenen serpantin kayayasahip adalarda ve Antalya çevresinde sert kalker habitatlarda yo unluk kazanmaktadır.Toplam takson sayısının % 52'sini Akdeniz elementleri, % 2.6'sını Avrupa -Sibiryaelementleri , % 0,2'sini ise Iran-Turan elementleri olu turmaktadır. Vejetasyon çalı malarısonucunda ise 8 bitki birli i saptanmı tır. Bunlardan;Artemisio-Pistacietum lentiscii ass. nova ( enol 2006)Aurinio-Ptilostemon chamaepauce ass. nova ( enol 2006)Sarcopoterio- Euphorbietum acanthothamnae ass. nova ( enol, 2006),yeni birliklerdir. Göcek-Tersane Adası ile Bodrum-Çatal Ada vejetasyonları, di er adalardanbariz olarak ayrılmaktadır. Göcek-Tersane Adası üzerinde endemik bir takson olan Quercusaucheri baskınlı ında gözlemlenen Quercus aucheri-Oleotum europae (Vural, Duman 1994)birli i, en geni ve saf topluluklarını sadece bu ada üzerinde göstermektedir. Bodrum-ÇatalAda üzerinde ise bu çalı ma ile tarafımızdan ilk kez tanımlanan Artemisio-Pistacietumlentiscii ass. nova, birli i yer almaktadır. Flora listesinde yer alan Crinitaria linosyris,Cichorium spinosum ve Aurinia saxatilis subsp. megalocarpa taksonlarının yayılı alanlarıgeni lemi ve bu çalı mada yeni kare kayıtları ile verilmi tir. Ayrıca SG 1952-2976 örneknumaraları ile Bodrum-Çatal Ada'dan toplanan Micomeria örne i üzerinde gerçekle tirilençalı malar sonucu bu bitkinin olası yeni kayıt veya yeni tür olabilece i dü ünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFLORA AND VEGETATION OF SOUTH AEGEAN (between Çe me-Antalya)ISLANDSSerdar Gökhan ENOLPh. D. Thesis, Department of BiologySupervisor: Prof. Dr. Özcan SEÇMENNovember 2006, 156 pagesThere are 109 islands along the coast of Aegean Sea at the national terrestrial waters.56 of them are located in zmir and north of it, and the rest 53 of them, are in the south coastsfrom zmir to Antalya. 42 of these ısland were studied and flora and vegetation wereinvestigated. More than half of these islands are in Mu la city border. Karaada(Bodrum-Mu la) with 9.08 km2, Kekova island(Demre-Antalya) with 9.0 km2 and Salih island(Bodrum-Mu la) with 5.67 km2 have the largest area within the study area. 451taxa(species,subspecies and varietas) belonging to 270 genus and 73 familia are determined.16 of these taxa(%3.5) are endemic plants. Endemics are mostly found in islands withserpentine rocks around Fethiye and Marmaris and with hard limestones around Antalya. %52 of total flora are mediterranean, %26 euro-sibirian and % 0.2 Irano-Turanian elements. 8plant associations are found and 3 of them are new. These are:Artemisio-Pistacietum lentiscii ass. nova ( enol 2006)Aurinio-Ptilostemon chamaepauce ass. nova ( enol 2006)Sarcopoterio- Euphorbietum acanthothamnae ass. nova ( enol, 2006),Tersane ısland (Göcek) and Çatal island (Bodrum) vegetations are clearly differentfrom other islands. Quercus aucheri-Oleotum europae (Vural, Duman 1994) associationswhich is only observed on Tersane island(Göcek) with dominant endemic Quercus aucheri isthe largest and pure group in this island. Artemisio-Pistacietum ass. nova which is describedfirst time by us as new association is found at Çatal island(Bodrum). It is seen that the arealsof Crinitaria linosyris, Cichorium spinosum and Aurinia saxatilis subsp. megalocarpa taxa inour flora list are expanded and these taxa are given as new square records from Turkey.Besides as a result of the studies on Micromeria specimens (SG 1952, 2976), we think thatthis plant can be a new species or a new record from the area.