Bağda ve domateste kurşuni küf hastalığına ruhsatlı etkili maddelere ait değişik preparatların Botrytis cinerea' ya etkinliği konusunda çalışmalar
Mold disease on tomato and grapevine on Botrytis cinerea
  1. Tez No: 196930
  2. Yazar: NURDAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ DELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ ve domates, B. cinerea, emsaldenruhsatlandırma, etkililik, Grapevine and tomato, B. cinerea, generic registration, effectiveness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada domates ve bağda önemli zararlara yol açabilenkurşuni küf hastalığı etmeni Botrytis cinerea Pers.:Fr ele alınmış ve buhastalığa karşı ruhsatlı ayni etkili maddeleri içeren değişik preparatlarınetkililikleri araştırılmıştır.lk aşamasında, 5 etkili maddeye ait, aynı etkili maddeyi, aynıoranda ve aynı formulasyon biçiminde içeren preparatlardan piyasadabulunan fungisitlerin in vitro koşullarda, dört B. cinerea izolatınıengelleyicilikleri, engelleyicilik düzeyleri, ikinci aşamada ise, fungisitlerinseçilmiş iki izolata etkililiği saksı denemeleriyle ortaya konmuştur.Bu çalışmanın sonucunda, B.cinerea' ya karşı ruhsatlı olan yadaetkililiği bilinen 5 etkili maddeye ait değişik preparatların aynı izolatakarşı etkililiklerinde farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca, farklı izolatlara karşıaynı etkili maddeye ait değişik preparatlarında farklı etkililikte olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Botrytis cinerea Pers: Fr, pathogen of gray moldwhich may cause substantial damages on grapevines and tomatoes ishandled and the effectiveness of different registrated fungicides,containing the same active ingredients, was studied.In the first stage of the study, in vitro inhibitory levels of thefungicides, having the same formulation and containing the same 5 activeingredients in the same rate, available on the market were tested againstfour B. cinerea isolates. In the second stage, effectiveness of someselected fungicides from in vitro tests against two isolates was studied inthe pot tests. As a result of this study, it was observed that differentcompounds containing 5 different active ingredients which are registeredor known as effective to B.cinerea showed different efficacy to the sameisolates. In addition, it was found that distinct compounds, containing thesame active ingredient, against separate isolates had differenteffectiveness.