Kesikli lif ipliklerinde kendi üzerine kıvrılma eğilimi (iplik canlılığı) ve bunu etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
A research on snarling tendency (yarn liveliness) of staple yarns and factors affecting this tendency
- Tez No: 196932
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KADOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: plik canlılığı, kendi üzerine kıvrılma eğilimi, ipliközellikleri, kompakt eğirme, siro spun eğirme, iplik fiksajı, örgü dönmesi, Yarn liveliness, snarling tendency, yarn properties, compactspinning, siro spun spinning, yarn steaming, knitted fabric spirality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZETKES KL L F PL KLER NDE KEND ÜZER NE KIVRILMAEĞ L M ( PL K CANLILIĞI) VE BUNU ETK LEYEN FAKTÖRLERÜZER NE B R ARAŞTIRMAÇEL K, PınarDoktora Tezi, Tekstil Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof.Dr.Hüseyin KadoğluAralık 2006, 180 sayfaTekstil lifleri ve iplikleri iplik üretim prosesi sırasında çeşitli bükülmegerilimlerine maruz kalmaktadır. Özellikle, eğirme işlemi iplikte kalıcı birburulma momentine neden olmaktadır. Bu iplikler büküm yönünün tersinedönme ve kendi üzerine kıvrılma eğilimindedirler. Bu özellik iplik canlılığıolarak tanımlanmaktadır. plik büküm canlılığı bobinleme, çözgü çekme,dokuma ve örme gibi eğirme sonrası proseslerde pek çok soruna nedenolmaktadır. Bu çalışmanın amacı eğirme sisteminin ve iplik özelliklerininiplik büküm canlılığına etkisini hammadde özellikleri, numara, büküm vefiksaj işlemi gibi faktörleri de dahil ederek tespit etmek ve aralarındakifonksiyonel ilişkileri kapsamlı bir şekilde incelemektir. Uzun ştapelli %100yün ve %100 akrilik liflerinden ve kısa ştapelli %100 pamuk, %100 viskon,%100 polyester, %100 modal ve %100 tencel liflerinden iki farklı ipliknumarası, üç farklı büküm katsayısı ile üç farklı eğirme metodunda ipliklerüretilmiştir. Bunların iplik canlılığı değerleri Keisokki Kringel Factor Meteriplik canlılığı test aparatından elde edilmiştir. Ayrıca bu ipliklerin bazı iplikfiziksel özellikleri de test edilmiştir. Bu test sonuçları SPSS istatistikprogramı yardımıyla analiz edilip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA RESEARCH ON SNARLING TENDENCY (YARN LIVELINESS)OF STAPLE YARNS AND FACTORS AFFECTING THISTENDENCYÇEL K, PınarPh.D. in Textile Eng.Supervisor: Prof.Dr.Hüseyin KADOĞLUDecember 2006, 180 pagesTextile fibers and yarns are subjected to torsional strains during variousprocesses of yarn manufacturing. Especially, spinning process may cause aresidual torque in the yarn. Such a yarn will tend to untwist itself and snarl.This property is described as ?yarn liveliness?. Yarn liveliness is a persistentproblem in textile manufacturing processes such as winding, warping,weaving and knitting. The purpose of this study are to find out the effect ofspinning system and yarn properties on yarn liveliness, by considering theeffects of the factors such as raw material properties, yarn count, yarn twistlevel and steaming operation, and to study comprehensively the functionalinterrelations among these variables. Long staple yarns from 100% wool and100% PAN fibers and short staple yarns from 100% cotton, 100% viscon,100% polyester, 100% modal and 100% tencel fibers were spun in twodifferent nominal yarn counts with three different yarn twist factors usingthree different yarn spinning techniques. After spinning liveliness values ofthese yarns were obtained by Keisokki Kringel Factor Meter yarn livelinesstest apparatus. In addition some physical properties of these yarns weremeasured. The results from these tests were analyzed and evaluated by SPSSstatistic program.