İlişkisel veritabanı ile ontolojiler arasında dönüşümün gerçekleştirilmesi:Oracle 10g rdf veri deposu üzerinde örnek bir uygulama
Reverse engineering of relational database schemas to ontologies: a sample application on oracle 10g rdf datastore
- Tez No: 196933
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Anlamsal web, RDF, tersine mühendislik, ontoloji eşleme, Oracle RDF veri deposu, Semantic Web, RDF, Reverse engineering, ontoloji mapping, Oracle RDF Datastore, Relational database schema
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
VÖZETL ŞK SEL VER TABANI LE ONTOLOJ LER ARASINDA DÖNÜŞÜMÜNGERÇEKLEŞT R LMES :ORACLE 10G RDF VER DEPOSU ÜZER NDE ÖRNEK B R UYGULAMAURGANCIOĞLU, KıvançYüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Murat Osman ÜNALIRAğustos 2006, 122 sayfaAnlamsal Web günümüz web sayfalarının anlamsal içeriğine yapı kazandırmak ve yazılımetmenleri tarafından işlenebilir hale getirilmesi hedefini taşımaktadır. Böylelikle sayfalar sadecekullanıcılar tarafından değil aynı zamanda akıllı etmenler tarafından işlenebilir hale getirilebilecektir.Buradaki en büyük problemlerden biri günümüz bilgi kaynaklarının anlamsal web'e nasıl dâhil edileceğikonusudur. Özellikle veri odaklı dinamik sayfaların anlamsal web'e dâhil edileceği konusu son dereceönemlidir. Bu konuda iki yaklaşım öne çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi web sayfalarına yorum ekleme?annotation? işlemidir. kinci yaklaşımda ise dinamik sayfaların içeriklerinin oluşturulduğuveritabanlarının ontolojilere otomatik olarak eşlenmesi hedeflenmiştir. Bu yaklaşım ile veritabanlarındakiüst veriler ile birlikte veriler de ontolojisel yapılara dönüştürülmüştürBu tez kapsamında, ilişkisel veritabanlarının ontolojisel varlıklara eşlenmesi ele alınmaktadır.Eşlenme sırasında ortak bir alan ontolojisine göre sistemlerin kendilerine özgü ontolojileri oluşturulur veveriler oluşturulan ontolojiler üzerinden eşlenir. Böylelikle veri odaklı sistemler ortak ve paylaşılanontolojiler kullanılarak anlamsal bir yapı kazanır. Ek olarak sistemler ortak bir ontolojiye göre eşlendikleriiçin birbirleriyle entegrasyonları da kolaylaşmaktadır. lişkisel veritabanlarından ontolojilere eşlenenontoloji varlıkları Oracle RDF veri deposunda saklanmıştır. Eşlenen varlıklar için ek olarak gerekli kuraltabanları ve kural indeksleri de oluşturulmuştur. Ek olarak kullanıcı istediği takdirde Oracle RDF verideposunda saklanmakta olan eşlenmiş ilişkisel veri tabanı ve verilerini yeniden oluşturmaları için gereklikodları oluşturan modüllere de sahiptir.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTREVERSE ENGINEERING OF RELATIONAL DATABASE SCHEMAS TO ONTOLOGIES:A SAMPLE APPLICATION ON ORACLE 10G RDF DATASTOREURGANCIOĞLU, KıvançMSc in Computer Eng.Supervisor: Assist: Yrd. Doç. Dr. Murat Osman ÜNALIRAUGUST 2006, 122 pagesThe vision of Semantic Web is to enable machine processability of web content with a well-definedmeaning represented by ontologies. The ontologies provide consensual domain models, which areunderstandable to both human beings and machines as a shared conceptualization. The main problem arises inadapting today?s information resources into Semantic Web. Especially today?s web sites are dynamicallygenerated from databases and commonly these pages do not exist. There are two major approaches exists onadapting today?s information resources into Semantic Web. One of them is annotating the web sites withontological structures. The other one is mapping relational schemas into ontological structures.In this thesis we propose a system for Reverse Engineering of Relational Database Schemas intoontological structures. The shared, common relational ontology is used in abstract level and relationalschemas are mapped into ontological structures by using relational ontology. The data included inrelational databases are also mapped with ontological structures. The mapped ontological structuresexpressed in RDF are stored in Oracle RDF Datastore. Rulebases and rule indexes are also implementedby the system. The system also has modules to map the ontological structures stored in RDF Datastoreinto schema creation scripts.