Kesikli lif ipliklerinde iplik tüylülüğü için proses optimizasyonu
Process optimization for yarn hairiness in staple yarns
  1. Tez No: 135757
  2. Yazar: AYSUN SAĞBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN KIRTAY, DOÇ. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tplik tüylülüğü, iplik maliyeti, süreç optimizasyonu, deneysel tasarım. IV, yarn hairiness, yarn cost, process optimization, experimental design
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
öz DOKTORA TEZİ KESİKLİ LİF İPLİKLERİNDE İPLİK TÜYLÜLÜĞÜ İÇİN PROSES OPTİMİZASYONU AYSUN SAĞBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Rızvan EROL (I.Danışman) Prof. Dr. Erhan KIRTAY (II.Danışman) Yıl: 2003, Sayfa: 221 Jüri: Doç. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. Erhan KIRTAY Prof Dr. R. Tuğrul OĞULATA Doç. Dr. Osman BABAARSLAN Yrd. Doç. Dr. S.Noyan OĞULATA İplik tüylülüğünün yüksek olması, gerek üretim gerekse nihai ürünün kullanımı sırasında önemli problemlere neden olduğundan iplik tüylülüğünün mümkün olduğunca azaltılması istenilir. Minimum tüylü iplik üretilirken iplik maliyetinin minimum olması da önemlidir.Bu araştırmada, iplik tüylülüğüne etkisi önemli olan süreç parametrelerinin belirlenebilmesi için tam faktoriyel istatistiksel tasarım uygulanmış ve ring penye iplikleri üretilmiştir. Bu deneyler sonucunda; iğ devri, iplik bükümü ve kopça numarası faktörlerinin iplik tüylülüğünü etkileyen en önemli süreç değişkenleri olduğu görülmüştür.Bir sonraki aşamada, bu üç süreç değişkeni için optimum işlem koşullarının belirlenmesi amacıyla, çok amaçlı (maliyeti ve tüylülüğü minimum mukavemeti maksimum) bir optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Bu amaçla, önemli istatistiksel özellikleri (orthogonal olma ve döndürülebilirlik) olan merkezi birleşik tasarım uygulanmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda, ikinci derece modellerin en uygun olduğu görülmüştür. Üretim maliyeti tahmin modeli ve diğer süreç değişkeni modellerini içeren bütünleşik optimizasyon modeli çalıştırılarak farklı kalite seviyelerinde ve farklı istenilirlik oranlarında alternatif çözümler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PROCESS OPTOMIZATION FOR YARN HAIRINESS IN STAPLE YARNS AYSUN SAGBAŞ DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. Erhan KIRTAY (co-supervisor) Year: 2003, Pages: 221 Jury: Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. Erhan KIRTAY Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA Assoc.Prof. Dr. Osman BABAARSLAN Assistant Prof. Dr. S. Noyan O?ULATA It is desirable to reduce yarn hairiness as much as possible since high yarn hairiness causes important problems for both yarn production and the use of yarn in succeeding production operations. However, yarn production cost must also be taken into account while reducing yarn hairiness. In this study, in order to determine important yarn production process variables, combed cotton yarns are produced in a ring system under varying processing conditions according to a full factorial statistical design. These experiments show that spindle speed, yarn twist and number of traveller are the most significant process variables affecting yarn hairiness. In the next stage, the study focuses on determining optimum processing conditions for these three process variables for multi-objective case, i.e, minimum yarn hairiness, minimum production cost and maximum yarn strength. Central composite design is employed for this purpose since it has very good statistical properties such as orthogonality and rotatabilty. Regression analysis for this stage experiments indicates that second-order models fit best to observations. Finally, a systematic production cost estimation model is integrated with other process variable models to generate several alternative solutions with different desirability ratios and quality constraints.