İzmir körfezi planktonik ostrakodları (Ostracoda, crustacea)
The Characteristic and distribution of planktonic ostracods (Ostracoda crustacea)in İzmir Bay
- Tez No: 196935
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Zooloji, Biology, Aquatic Products, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Ostracoda, Planctonic ostracod, zooplankton, MediterraneanSea, Aegean Sea, Izmir Bay
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
İzmir Körfezi'nde de bugüne kadar pelajik ostrakodlar üzerineherhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu grubun türlerinin körfezdekidağılımlarını ve bolluk durumlarını saptamak amacıyla bu çalışmagerçekleştirilmiştir.Plankton örneklemeleri 2000-2005 yılları arasında, 23 farklıdönemde gerçekleştirilmiştir. İzmir Körfezi'nde tespit edilen 33istasyonda, 200 µm göz açıklığına sahip plankton kepçesi ile vertikal vehorizontal çekimler yapılmıştır. Ekim ayı dışındaki tüm aylardanörnekleme yapılmıştır.Körfezden alınan zooplankton örneklerinde, aralık ayı dışındakibütün aylarda ostrakoda rastlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda,İzmir Körfezi'nde Porroecia porrecta, Archiconchoecia striata,Proceroecia microprocera, Metaconchoecia skogsbergi veMikroconchoecia curta olmak üzere 5 tür saptanmıştır. Tür çeşitliliği vetürlere ait birey sayısı bakımından en verimli dönemin Şubat 2005dönemi olduğu belirlenmiştir.VIAnahtar Kelimler: Ostracoda, Planktonik ostrakod, Zooplankton,Akdeniz, Ege Denizi, İzmir Körfezi
Özet (Çeviri)
Up to this date there have been no studies about the the pelagicostracods in Izmir Bay. The present study has been carried out for thepurpose of determining the distribution and abundance of the species ofthis group in the bay.Plankton samplings were made at 23 different periods during2000 - 2005. Both vertical and horizontal haulings were carried out witha net of 200 µm mesh size at 33 stations in Izmir Bay. Samplings wereperformed during all months except October.In all samples taken from the bay during the course of the year,except those taken in December, ostracods were present. At the end ofthe research, 5 species were found in Izmir Bay; Porroecia porrecta,Archiconchoecia striata, Proceroecia microprocera, MetaconchoeciaVIIIskogsbergi ve Mikroconchoecia curta. Observations have shown a widervariety of species and increased population during February 2005.