Farklı kaynaklardan değişik yöntem ve ölçeklerde üretilen sayısal yükseklik modellerinin doğruluk araştırması
Accuracy assessment of digital elevation models, produced in different scale from different sources by using various techniques
- Tez No: 196971
 - Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL KOÇAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Sayısal yükseklik modeli, Otomatik korelasyon, Digital Elevation Model, Automatic Correlation
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziFARKLI KAYNAKLARDAN DEĞ Ş K YÖNTEM VE ÖLÇEKLERDE ÜRET LENSAYISAL YÜKSEKL K MODELLER N N DOĞRULUK ARAŞTIRMASIErhan ÖZTÜRKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. Erdal KOÇAKŞubat 2006, 110 sayfaFarklı kaynaklardan değişik yöntem ve ölçeklerde üretilen Sayısal Yükseklik Modelidoğruluğuyla ilgili çeşitli araştırmalar yapılmıştır.Bu çalışmada, SYM'lerden daha iyi bir doğruluk elde etmek için farklı yöntemler ve girdiveriler denenmiştir. 1/35000 ve 1/16000 ölçekli hava fotoğraflarından otomatik korelasyonla20m, 10m. ve 5m. aralıklı SYM' ler, 1/35000 ve 1/16000 ölçekli hava fotoğraflarındanoluşturulan stereo modellerden kıymetlendirilmiş 5m ve 10m aralıklı eş yükseklikeğrilerinden üretilen 20m, 10m. ve 5m aralıklı SYM`lerinin doğruluğu araştırılmıştır. Temelamaç, değişik ölçek ve çözünürlükteki kaynaklardan elde edilen verilerin, SYM`nindoğruluğuna etkilerini test etmek olmuştur.ÖZET (devam ediyor)SYM doğruluğunu test etmek için, referans veri olarak 1/16000 ölçekli hava fotoğraflarındanoluşturulmuş stereo modellerden 5m aralıklı kıymetlendirilmiş 1/5000 ölçekli eşyükseklikeğrileri kullanılmıştır.Referans veriden üretilen SYM, diğer SYM'lerin içine dahil edilmiş, farkları alınarakkarşılaştırılmışlardır. Yapılan karşılaştırmalardan hata histogramları ve istatistiksel sonuçlarelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisACCURACY ASSESSMENT OF DIGITAL ELEVATION MODELS, PRODUCED INDIFFERENT SCALES FROM DIFFERENT SOURCES BY USING VARIOUSTECHNIQUESErhan ÖZTÜRKZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geodesy and Photogrammetry EngineeringThesis Advisor: Prof.Dr. Erdal KOÇAKFebruary 2006, 110 pagesVarious researches has been made about, accuracy assesment of digital elevation models thathad been produced in different scales by using different tecniques.In this study, different techniques and input data was tested to get better accuracy fromDEMs. DEMs with 20m, 10m, 5m interval produced by using automatic correlation from1/35000, 1/16000 scaled aerial photographs and DEMs with 20m, 10m, 5m interval,produced from contours with 5m, 10m interval which stereo digitized from 1/35000, 1/16000scaled aerial photographs. The aim of this study is testing reference DEMs from the otherswere calculated and the error histograms with the effect of the data, produced from differentscaled sources in different resolutions, on the accuracy of DEMs.1/5000 scaled contours with 5m interval produced from 1/16000 scaled aerial photographswere used as reference data to test the accuracy of DEMs.ABSTRACT (continued)The value of differences between the statistical results are obtained.