Türkiye'de konumsal verinin E-devlet yapısı içinde üretici kuruluşlar ve diğer ilgili kişi ve kuruluşlar arasında paylaşımı üzerine bir araştıma
A research about sharing of spatial data between producer agencies and other related people and agencies in scope of E-goverment in Turkey
  1. Tez No: 196972
  2. Yazar: CENGİZ UYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN AKÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: information, sharing, information technologies, e-government
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziTÜRK YE'DE KONUMSAL VER N N E-DEVLET YAPISI Ç NDE ÜRET CKURULUŞLAR VE D ĞER LG L K Ş VE KURULUŞLAR ARASINDAPAYLAŞIMI ÜZER NE B R ARAŞTIRMACengiz UYANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇ NŞubat 2006, 92 sayfaUygarlığın gelişiminde bilginin, bilgiyi paylaşmanın, paylaşılan bilgiyi kullanarak yenibilgiler üretmenin payı oldukça yüksektir. Teknolojinin ulaştığı seviye göz önünealındığında; bilgi paylaşımı, kullanımı ve yeni bilgiler elde edilmesinde bilgisayar veiletişim (bilişim) teknolojileri vazgeçilemez olmuştur. Bilgiyi en büyük oranda elindebulunduran ve kullanan devlettir. Bilginin kullanımı ve paylaşımı hususunda sağladığı hız,kesintisiz hizmet verme olanağı, vb. sebeplerle devletin bu teknolojiyi kullanımıvazgeçilemez bir seçenek olmuştur. Devletin bu teknolojiyi kullanması e-devlet olmasıanlamına gelmektedir.Bu çalışmada e-devletin anlamı, önemi, yararlarından bahsedilmiş, daha sonra konumuzolan konumsal verilerin paylaşımı ve kullanımı imkanlarını sağlayan coğrafi bilgisistemlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca hangi devlet kurumlarının ilgi ve yetki alanlarında neÖZET (devam ediyor)tür konumsal bilgilerin yer aldığı, paylaşım altyapısının nasıl olabileceği, dünyada veTürkiye'de mevcut durum incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın son bölümünde birdevlet kuruluşu ile diğer kişi ve kuruluşlar arasında veri/bilgi paylaşımı uygulaması yeralmaktadır.Anahtar sözcükler : Bilgi, Paylaşım, Bilişim teknolojileri, E-devlet.Bilim Kodu : 616.05.04
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisA RESEARCH ABOUT SHARING OF SPATIAL DATA BETWEEN PRODUCERAGENCIES AND OTHER RELATED PEOPLE AND AGENCIES N SCOPE OFE-GOVERNMENT IN TURKEY.Cengiz UYANZonguldak Karaelmas UniversityInstitute for Applied SciencesDept. of Geodesy and PhotogrammetryThesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇ NFebruary 2006, 92 pagesIn the progress of civilization, the contribution, the contribution of information, sharinginformation and producing new information by using existing data is significantly high.According to the level which the technology has arrived, one can say that computer anddata processing technologies in information sharing, usage and acquiring new informationhave become indispensable. It is the government that holds and uses the big proportion ofthe information. Usage of the data processing technologies by the government become theonly option because of the speed and seamless service opportunity by means of using andsharing information. Usage of this technology by the government means that thegovernment becomes e-government.In this study, definition, importance and advantages of e-government has been mentioned,and then our subject, geographic information systems which enable sharing and usage ofspatial data have been explained. Additionally, the questions such as: in area of interest andABSTRACT (continued)authority of governmental agencies, which type of spatial information exists how can bethe sharing infrastructure are tried to be answered and the current situation in Turkey andin the world is examined. An application of data/information sharing between agovernment and other people and agencies takes place of the last part of this study.