Batı Karadeniz bölgesi taş ocağı agregalarının durabilite özelliklerinin araştırılması
The investigation of durability propeties of quarry in Western Black Sea region
  1. Tez No: 196973
  2. Yazar: ÖZGÜR MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega, Kırmataş, Beton, Karayolu Üstyapısı, Dayanıklılık, Aggregate, Gravel, Concrete, Road Upper Layers, Durability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında, Batı Karadeniz Bölgesindeki taş ocaklarından elde edilen agregalarındurabilite (dayanıklılık) özellikleri araştırılarak genel anlamda beton imalatında vekarayolu üstyapısında kullanılabilirliği incelenmiştir. Bu amaçla bölgeyi karakterizeedecek şekilde seçilen on farklı taşocağından alınan agregaların dayanıklılık özelliklerinitespit etmek için petrografik analizi, kimyasal analizi, aşınma dayanımı (Los Angeles), dondayanımı (N2SO4), darbe dayanımı, kırılma dayanımı, kütlece su emme, özgül ağırlık vesoyulma dayanımı deneyleri yapılmıştır.Deneyler için gerekli numuneler, taş ocaklarından daha önce patlatma yöntemi ile eldeedilmiş kaya parçacıklarından derlenerek alınmıştır. Alınan bu kaya parçacıklarılaboratuarlarda çeneli kırıcı yardımı ile kırılarak değişik tane boyutlarında kırmataşnumuneleri elde edilmiştir.Kırılarak elde edilen numuneler her bir deney için standartlara uygun şekilde gereklimiktarda ve tane büyüklüğünde gruplandırılarak deneylere başlanmıştır. Ayrıca, çalışmayakonu olan taş ocaklarından alınan agrega numunelerinin petrografik analiz sonuçlarınagöre, tüm kayaç numunelerinin kireçtaşı olduğu ve kalsit ağırlıklı bir yapı sergilediğigörülmüştür.Deneyler sonucunda, araştırmaya konu agregalar dayanıklılık için ilgili standartlardaöngörülen sınır değerlerle karşılaştırılmıştır. Araştırmaya konu taş ocakları Batı Karadenizbölgesini temsilen seçildiğinden bu bölgedeki taş ocaklarının beton ve karayolu için aranandürabilite özelliklerini sağladığı sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla, araştırmaya konurezervler her türlü beton üretiminde ve karayolu üstyapısında kullanılabilir durumdadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated that whether the aggregates obtained from thequarries in Western Black Sea Region can be generally used for concrete production androad upper layers by studying their durability. For this purpose, various tests are performedto determine the durability properties of aggregates obtained from ten different quarrieswhich characterize the region, and these tests include petrographic analysis, chemicalanalysis, abrasion strength (Los Angeles), frost resistance (Na2SO4), impact strength,crushing strength, water absorption, specific gravity and peel strength.The samples for the tests are derived from the rock fragments in various grain sizes to beused as gravel by means of drilling and blasting rocks obtained from quarries, using jawcrusher.These crushed samples are classified into groups to the relevant standards for each test.Having conducted the tests, it is gathered that all the rock samples are composed oflimestone exhibiting mostly calcite compound with respect to the results of petrographicanalysis of aggregate samples.The aggregate samples are compared, in terms of their durability properties, with the limitvalues given in relevant standards and found to comply with those standards. It can beconcluded that the quarries in the region meet the durability requirements of concrete androad superstructure since the quarries used in this study are chosen to reflect the region.Therefore, the aggregate reserves examined in this study can be said to be appropriate forall kinds of concrete production and road upper layers.