İnorganik arsenik deriştirilmesi ve tayini
Preconcentration and determination of inorganic arsenic
  1. Tez No: 196985
  2. Yazar: AYŞEN ÖZDAĞ HÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: norganik Arsenik, Zenginleştirme, Dowex 1x16, Grafit Fırınlı AtomikAbsorpsiyon Spektrometresi, Inorganic Arsenic, Preconcentration, Dowex 1x16, Graphite Furnace AtomicAbsorption Spectrometer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada katı faz ekstraksiyonu ile inorganik arsenik türlemesi için adsorpsiyon veiyon değiştirici reçinelerle dolgulu kolon tekniğinin kullanılabilirliği incelendi. Arsenik içintayin basamağında grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi kullanıldı. Matriksdüzenleyici olarak Ni, Pd ve Ir'un etkileri de araştırıldı.Çalışmada, Arsenik(III) ve Arsenik(V) iyonlarının Chromosorb 105 dolgulu kolon ileyaklaşık % 50 geri kazanıldığı bulundu. Diğer taraftan Amberlite XAD-4 reçinesi ile dolgulukolonda da benzer sonuçlar elde edildi. Anyon değiştirici reçine olarak kullanılan Dowex1x16 reçinesiyle dolgulu kolon ile Arsenik(III) ve Arsenik(V) kantitatif olarak ( ≥ % 95) gerikazanılabilmektedir.Çalışma şartları 500 mg reçine ve pH 3 olarak belirlendi. HNO3'li ortamdan kolondaalıkonan arsenik 0,1 M HCl çözeltisi ile elüe edildi. Kantitatif geri kazanma için örnekçözeltisinin pH'ı, elüent türü ve hacmi, örnek hacmi ve yabancı iyon etkisi gibi optimumşartlar incelendi. Yöntem, musluk suyu ve içme suyu örneklerine uygulanmıştır. Yöntemindoğruluğu standart ekleme yöntemi ile kontrol edildi.
Özet (Çeviri)
The efficiency of column which is filled with adsorption and ion exchange resins by solidphase extraction for inorganic arsenic speciation was investigated. In the determination stepfor arsenic graphite furnace atomic absorption spectrometer was used. The effects of Ni, Pdand Ir were investigated as matrix modifier.In this study, it was found that Arsenic(III) and Arsenic(V) ions can be recovered nearly %50 with Choromosorb 105 filled column. On the other hand, approximately the same resultswere obtained with the column filled with Amberlite XAD-4 resin. On the other hand with thecolumn filled with Dowex-1x16 resin which is used as an anion exchange resin, Arsenic(III)and Arsenic(V) can be recovered quantitatively( ≥ % 95).Determination conditions were identified as 500 mg resin and pH 3. Arsenic, which wasretained in the column in HNO3 medium, was elued with 0,1 M HCl solution. For quantitativerecoveries the optimum conditions such as pH of the sample solution, type of eluent, volumeof eluent, volume of sample and effect of diverse ions were investigated. The method wasapplied to tap water and drinking water samples. The accuracy of the method was controlledwith the standart addition method.