Araç potalarının en kısa yol algoritmaları kullanılarak belirlenmesi ve net ortamında simülasyonu
Determination of vehicle's routes using shortest path algorithms and simulation on net platform
- Tez No: 196999
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZAİ TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama, Gezgin Satıcı Problemi, Graf Teorisi, Vehicle Routing Problem, Traveling Salesman Problem, Graph Theory
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde, graf veri modeline uyarladığımız bir coğrafi alandaki Araç RotalamaProbleminin (ARP) C# ortamında simülasyonunu geliştirilmiştir. Simülasyon kullanılarakARP probleminde, araçların talep noktalarında bekleme sürelerinin taşıma maliyetineetkisini irdelenmiştir.Değişik noktalardan farklı zaman aralıklarında gelen rasgele 50 talebinkarşılanmasında bekleme süresinin aracın aldığı toplam yola etkisini görmek için ikialgoritma önerilmiştir. Bunlardan ilki, talebin geldiği anda kendisine en yakın aracın taleplistesine eklenmesi, ikincisi talebin geldiği anda araçların gittiği noktalardan yakın olanınınlistesine eklenmesi şeklindedir. Bu iki yaklaşımdan elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak heriki durum için bekleme sürelerinin alınan toplam yola etkisi incelenmiştir.Böylece, verilen bir senaryo için önerilen yaklaşımlardan hangisinin daha uygunolduğu belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a simulation program for the vehicle routing problem is developedwhere a geographical domain that is adapted to a graph data model on C#.NET platform isinvestigated. With the help of the simulation, the effects of waiting time of the vehicles at thedemand points are examined considering the transport costs.Two different algorithms are suggested to show the effect of waiting time on the totaldistance. Different scenarios are created for randomly selected 50 demands requested atvarious time instants from different nodes. In the first algorithm, the demand is simplyappended to the demand list of the vehicle nearest to the demand point. In the second one, onthe other hand, the demand is appended to the demand list of the vehicle nearest to thedemand point at the time after meeting the current demand.Considering both algorithms, the effects of waiting time to the total path are analyzedby comparing the simulation results and the appropriate algorithm for a given scenario isdetermined.