Denizli horozu trake, sirinks ve akciğerinin histolojik ve histokimyasal yapılarının araştırılması
Denizli investigation of histological and histochemical characteristics of trachea, syrinx and lung of the Denizli cock
- Tez No: 197000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer, Denizli Horozu, Karboksilli-Sülfatlı KarbohidratlarSirinks, Trake, Carboxylated-Sulfated carbohydrates, Denizli Cock, Lung, Syrinx, Trachea
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Denizli Horozu, uzun ötüşe ve güzel görünüme sahip özel bir ırktır. Bu çalışmada,Denizli horozunun trake, sirinks ve akciğer dokuları histolojik ve histokimyasal olarakışık mikroskobu düzeyinde araştırılmıştır.Trake; dıştan kas tabakası, içten yalancı çok katlı silli silindirik epitel ile çevrili,araları bağ doku ile dolu tam kıkırdak halkalardan oluşmaktadır. Epitelde mukus bezlerive goblet hücreleri yer alır. Kıkırdak kapsüller etrafında elastik fibril materyal yoğunolarak bulunur. Elastik fibriller, perikondriumda kahverengi ipliksi yapılar halindeyerleşmektedir. Mukus bezlerinde sülfatlı ve karboksilli karbohidratlar yoğun olarakbulunur.Sirinks, trake ve bronşlar tarafında halkasal, orta kısımda yassı kıkırdak halkalardanoluşmaktadır. Kıkırdak dokunun lümene bakan tarafı epitel ile örtülüdür. Yuvarlakkıkırdak halkaların üzerindeki epitel, mukus bezleri içeren yalancı çok katlı sillisilindirik epitelden, yassı kıkırdaklar üzerindeki epitel ise çok katlı kübik epiteldenyapılıdır. Trakeden gelen havayı ikiye bölen pessulus ile, trake bronşlara ayrılır.Sirinkse ait kas tabakası bulunmamaktadır. Halkasal kıkırdaklar toluidin blue ve alcianblue ile metakromazi göstermiştir. Yassı kıkırdaklar arasındaki ligamentlerde yoğunelastik fibril materyali bulunmaktadır. Timpanik membranlarda sülfatlı ve karboksillikarbohidratlar daha yoğundur.Akciğerler; hava kapilleri, parabronşlar, ve kan damarlarından yapılıdır. Havakapillerinde, tip I ve tip II pnömositlerle, makrofajlar, mast hücreleri, lenfositler veçekirdekli eritrositler yer almaktadır. Bronşiyoller, tek katlı silli silindirik epiteldenoluşmaktadır. Epitel hücreleri arasında, goblet hücreleri, silsiz ve lümene doğru çıkıntıyapmış klara hücreleri bulunmaktadır. Hava kapillerlerinde, kısa ipliksi elastik fibrilyapılar yer almaktadır. Bronş epitelinde, karboksilli-sülfatlı karbohidratlar dahayoğundur.Denizli Horozunun ses çıkarma mekanizması ile ilişkili trake, sirinks veakciğerlerinin histolojik ve histokimyasal özelliklerinin araştırılması, ırkın özelliklerininbelirlenmesi bakımından önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Denizli cock is a special race having a long period of crowing and beautifulappearance. In this study, the trachea, syrinx and lung histology and histochemistry ofDenizli cock has been examined at the light microscope level.Trachea is composed of cartilage rings which are filled connective tissues amongthem. It is surrounded by muscles at the outerside and by pseudostratified epithelialcells having cillia at the innerside. There are mucous glands and goblet cells in theepithelium. Elastic fibrillar materials are denser around capsules in cartilage, and theyare thin and brown fibrilles in perichondrium. Sulfated-carboxylated and neutralcarbohydrates are extensively found in the mucous glands.Syrinx is composed of circular cartilages at the trachea side and C-shaped cartilagesat the bronches side, and squamous cartilages in the middle. All is covered by anepithelial layer at the luminal side. It is pseudostratified epithelial layer of cells havingcillia on the circular cartilages and stratified cuboidal epithelium on the squamouscartilages. The pessulus divides the bronches into two branches. Syrinx does not hasmuscle layer. The metachromasi is observed in circular cartilages stained with toluidineblue and alcian blue. The intensive elastic fibrillar materials are found in the ligamentsbetween squamous cartilages. Tymphanic membranes have denser sulfated-carboxylated carbohydrates.Lungs are composed of air capillaries, parabronchi and blood vessels. Type I and IIpneumocytes, macrophages, mast cells, lymphocytes, and nucleated erytrocytes arefound in air capillaries. Bronchioles are made of simple columnar ciliated epithelialcells. Goblet cells, noncilliated clara cells protruded to lumen are located in theepithelium. Elastic fibrillar materials are found in the walls of air capillaries. Sulfated-carboxylated carbohydrates are found denser than sulfated carbohydrates in theepithelium of bronchioles.The investigation of histological and histochemical characteristics of the organs(trachea, syrinx and lung) related with long period of crowing of Denizli cock may beimportant for the determination of the characteristics of Denizli cock.