Arpada ilk gelişme döneminde toprak altı ve toprak üstü organların durumu
Some properties of root and shoots of barley in the first development stage
  1. Tez No: 197010
  2. Yazar: MEHMET FATİH ULUÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Kök ve fide gelişimi, Kök/fide oranıi, Barley, Root and shoot development, Root/seedling ratio2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETARPADA LK GEL ŞME DÖNEM NDETOPRAK ALTI ve TOPRAK ÜSTÜ ORGANLARININ DURUMUULUÇAM, M. FatihYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet ÜLKERŞubat 2006, 23 sayfaBu araştırma, 2005 yılında Van koşullarında 13 arpa çeşidinin ilk gelişmedönemindeki toprak altı ve toprak üstü organlarının durumunu inceleyerek kurağadayanıklı çeşitlerin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma sulu koşullarda;tekrarlanan tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarakyürütülmüştür. Araştırmada 3 farklı söküm zamanı (28 Haziran, 05 Temmuz, 12Temmuz) ve 13 değişik arpa çeşidi kullanılmıştır.Denemede fide boyu, kök boyu, fırın kuru fide ağırlığı, fırın kuru kökağırlığı ve kök/fide oranı gibi özellikler incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre en yüksek kök/fide oranı 0.32 g ile H-83çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSOME PROPERTIES OF ROOT AND SHOOTS OF BARLEY IN THE FIRST DEVELOPMENTSTAGEULUÇAM, M. FatihMsc, Department of Field CropsSupervisor: Assist. Prof. Mehmet ÜLKERFebruary 2006, 23 pagesThis study was carried out to determine drought resistant varieties by examining some properties of rootand shoots of 13 barley varieties in Van Conditions in 2005. The study was pursued in irrigated conditions and ina randomized block design with three replicates in three different observation periods (28 June, 5 and 12 July).Seedling and root heights, dry seedling and dry root weights and dry root/seedling weight ratios weremeasured.The highest root/seedling ratio was obtained from H83 variety with a value of 0.32 g.