Öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inançları ve bilgisayar destekli öğretime yönelik tutumları
Teachers' perceived computer self-efficacy and their attitudes on computer based instruction
  1. Tez No: 197024
  2. Yazar: BURCU BÜTÜN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, öz-yeterlik, bilgisayar öz-yeterlik inancı, bilgisayardestekli öğretim, bilgisayar destekli öğretime yönelik tutum, computers, self-efficacy, computer self-efficacy, computer basedinstruction, attitudes towards Computer Based Instruction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bilgisayaröz-yeterlik inancı ve bilgisayar destekli öğretime (BDÖ) yönelik tutumlarınıbelirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmada, öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inançlarıyla bilgisayar destekli öğretime (BDÖ) yönelik tutumları çeşitlideğişkenler (cinsiyet, çalıştığı kurum, kıdem, branş gibi) açısından bir farklılıkgösterip göstermediği araştırılmıştır. Ayrıca bilgisayar öz-yeterlik inançları ile BDÖ'eyönelik tutumları arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmada veriler?Bilgisayar Öz-yeterlilik Ölçeği?, ?BDÖ'ye Yönelik Tutum Ölçeği? ve ?Kişisel BilgiFormu? ile toplanmıştır.Araştırmaya katılan öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inançlarının oldukça yüksekolduğu, bilgisayar öz-yeterlik inançlarının cinsiyete göre değişmediği saptanmıştır.Öğretmenlerin kıdemleri artarken bilgisayar öz-yeterlik inancı ortalamalarının düştüğügörülmüştür. Bilgisayarlar konusunda herhangi bir hizmet-içi eğitime katılmışöğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inançları ile bu konuda herhangi bir hizmet-içieğitime katılmamış öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inanç ortalamaları arasındahizmet içi eğitime katılmış olan öğretmenler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkbulunmuştur.Öğretmenlerin BDÖ'e yönelik tutum ortalamalarının oldukça yüksek olduğu ve BDÖ'eyönelik tutum ortalamalarının ise cinsiyete göre değişmediği saptanmıştır.Öğretmenlerin kıdemleri artarken BDÖ'e yönelik tutum ortalamalarının düştüğügörülmüştür. Bilgisayarlar konusunda herhangi bir hizmet-içi eğitime katılmış olanlarile bu konuda herhangi bir eğitime katılmamış olan öğretmenlerin BDÖ'e yöneliktutum ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik inançları ile BDÖ'e yönelik tutumları arasındapozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to determine the teachers? computer self-efficacyand their attitudes towards computer based instruction. In this research teachers?computer self-efficacy and their attitudes towards computer based instruction wereexamined with different variables such as their gender, their branches, and theirteaching experiences. Besides relationship between computer self-efficacy and theirattitudes towards computer based instruction were also examined. The data in thisresearch were collected through computer self-efficacy scale, computer basedinstruction attitude scale and personal information form.As a result of the research, it was observed that teachers? computer self-efficacy washighly positive and their self-efficacy did not change according to their gender. Whileteachers? teaching experiences increased their computer self-efficacy decreased. Itwas precisely stated that there were a significant differences between teachers?computer self-efficacy scores who attended any in-service training courses oncomputers and teachers? computer self-efficacy scores who did not attend any in-service training courses on computers.Teachers? attitudes towards CBI was highly positive and their attitudes towards CBIdid not change according to their gender. While teachers? teaching experiencesincreased their attitudes towards CBI decreased. It was precisely stated that therewere no significant differences between teachers? attitudes towards CBI scores whoattended any in-service training courses on computers and teachers? attitudestowards CBI scores who did not attend any in-service training courses on computers.