Eğitimde bilişim teknolojileri kullanımı performans göstergeleri, öğrenci görüşleri ve öz-yeterlik algılarının incelenmesi
Investigation of the performance indicators on information and communication technologies in education, students' opinions and their perceived self-efficacy
- Tez No: 197025
- Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilişim, bilişim teknolojileri (bilgi ve iletişim teknolojileri), bilgisayar öz-yeterlik algısı, performans göstergeleri, BİT görüşleri, Information and communication technologies in education, self-efficacy, performance indicators, opinions of ICT
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim düzeyindeki okullarda bilişim teknolojilerininkullanım durumunun, eğitimde BİT kullanımıyla ilgili performans göstergelerinegöre belirlenmesi; öğrencilerin bilgisayar öz-yeterlik algılarının ve BİT görüşlerininincelenmesidir. Bu çalışmada veriler bilişim teknolojileri performans göstergelerinedayalı öğrenci anketi, bilgisayar öz-yeterlik algısı ölçeği ve BİT görüşleri ölçeği iletoplanmıştır.Araştırmada küme örnekleme modeli uygulanmıştır. Araştırmanın verileri, Ankaraili Çankaya ilçesinde bulunan ilköğretim kurumlarından toplanmıştır. Araştırmayakatılan toplam okul sayısı 24 ve toplam öğrenci sayısı 1014'tür. Anket ve ölçekleröğrencilerin sınıflarına gidilerek, birebir uygulanmış ve gereken yerlerde açıklamayapılmıştır.Araştırmada eğitimde BİT kullanımıyla ilgili performans göstergeleri; erişim,bilgisayar kullanımı, İnternet kullanımı, BİT'in eğitimde kullanımı olmak üzere dörtboyutta incelenmiştir. Öğrencilerin bilişim teknolojileri anketine verdikleri cevaplarokul türüne ve cinsiyete göre farklılık göstermiştir. Öğrencilerin bilgisayar öz-yeterlik algılarının yüksek ve BİT kullanımına ilişkin görüşlerinin olumlu olduğugözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the use of information and communicationtechnologies according to the performance indicators being specified, students?computer self-efficacy and the students? opinion of ICT at middle schools. For thispurpose Information and Communication Technology questionnaire, computerself-efficacy measures and opinion of ICT measures have been applied.In the study cluster sampling was used. The data of research has been obtainedfrom the middle schools in the Çankaya region of Ankara. The number schoolswho have participated in the study were 24 and the numbers of students were1014. The questionnaire and scales have been applied to the students? one byeone.In the research, the performance indicators of ICT in education analyzedaccording to four dimensions: Access, use of computers, use of Internet and useof ICT in education. According to the findings, the access and use of ICT variesaccording to the gender of school type. It has been observed that student self-efficacy towards to computer is high and their opinions about the ICT use ineducation are positive.