Heusler tipi alaşımların manyetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of magnetic properties of heusler type alloys
  1. Tez No: 197062
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞEREFOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP ŞAHİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heusler-type alloys, Co2MnGe alloy, Resistivity, I-V Charactersitics, Lakeshore high empedance system
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
iiiHEUSLER TİPİ ALAŞIMLARINMANYETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİHüseyin ŞEREFOĞLUErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Doç. Dr. Recep ŞAHİNGÖZÖZETHeusler tipi alaşımlar 100 yıldan beri bilinmektedir. Heusler tipi alaşımlar,stokiyometrik kompozisyonu X2YZ (X: Co, Cu, Ni..., Y: Mn, Zr, Ti..., Z: Ge, Ga, Al,Sn...) ve kristal yapısı L21 tipinde kübik yapı olan üçlü intermetalik bileşiklerdir. Bualaşımlar Friedrich Heusler tarafından CuMn alaşımına 3. grup element ilaveedilmesiyle alaşımı oluşturan elementlerin ferromanyetik özelliklerinin değişebildiğinintespit edilmesiyle bulunmuştur.Son zamanlarda Heusler tipi alaşımlar ilginç manyetik özelliklerinden dolayı oldukçailgi görmektedir. Heusler tipi alaşımların manyetik duygunluk ve geçirgenlikleri,manyetik alan uygulanmasıyla oluşan şekil değişiklikleri, Curie sıcaklığı, Histeresiseğrileri, Manyetooptik Kerr etkisi, Hall olayı ve FMR üzerinde çalışılan temelkonulardır.Bu çalışmada Co2MnGe Heusler tipi alaşımın özdirencinin manyetik alanla değişimi,taşıyıcı yoğunluğu, Hall katsayısı, Hall mobilitesi ve I-V karakteristikleri bilgisayarkontrollü Lake Shore Yüksek Empedans Sistemi yardımıyla incelendi.Anahtar Sözcük: Heusler-tipi alaşımlar, Co2MnGe alaşımı, Özdirenç, I-VKarakteristiği, Lake shore yüksek empedans sistemi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MAGNETIC PROPERTIESOF HEUSLER TYPE ALLOYSHüseyin ŞEREFOĞLUErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Assoc. Professor Recep ŞAHİNGÖZABSTRACTHeusler type alloys have been known since 100 years. Heusler type alloys are ternaryintermetallic compounds that are structured as the stoichiometric composition X2YZ (X:Co, Cu, Ni..., Y: Mn, Zr, Ti..., Z: Ge, Ga, Al, Sn...) ordered in L21 type cubic structure.Friedrich Heusler found that additions of 3rd group elements turn CuMn alloy into aferromagnetic material.Recently, Heusler type alloys have attracted considerable interst because of theirintersting magnetic properties. Magnetic susceptibility and permeability,magnetostriction, Curie temperature, hysterisis loops, magneto optic Kerr effect, Halleffect and FMR studies of the Heusler-type alloys are basic topics.In this study, resistivity with applying external magnetic field and I-V characteristics ofCo2MnGe Heusler-type alloy were investigated by computer controlled Lake ShoreHigh Impedance System.