Mineral ve süper akışkanlaştırıcı katkılarının kendiliğinden yerleşen betonun işlenebilme ve basınç dayanımına etkisi
The effect of mineral and super plasticizer admixtures on workability and compressive strength of self compacting concrete
- Tez No: 197076
- Danışmanlar: PROF. DR. TEFARUK HAKTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Betonlar, Basınç Dayanımı, Yüksek Fırın Cürufu, Uçucu Kül, Süper Akışkanlaştırıcı Katkılar
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kendiliğinden-Yerleşen Beton (KYB) için basınç dayanımını ilgili parametrelerebağdaştırmak amacıyla deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de üretilenPÇ-42.5 türü çimento kullanılarak, toplam Portland çimentosu + puzolanik mineralkatkı miktarı 500 kg/m3 dozajlı betonlar, her çimento için aynı agregalar ile, ağırlıkça(puzolan)/(PÇ-42.5+puzolan) oranı 0'dan 0.5'e kadar farklı kombinezonlarda birçokadette üretilmiş, ve bu betonlardan yeterli sayıda 15 cm'lik küp numuneler alınmıştır.Polikarboksilik asit bazlı bir süper-akışkanlaştırıcı her betonda (PÇ-42.5+puzolan)ağırlığının %1'i oranında kullanılmıştır. Taze betonlarda Yayılma, V-Hunisi, ve U-boxdeneyleri yapılmış, ve karışım suları KYB'ler için uygun aralıklarda kalacak biçimdeayarlanmıştır. Her beton kombinezonunun 2-, 7-, 28 ve 60-günlük kür periyotlarısonucunda mukavemeti, dörderli küp numuneler kırılmak suretiyle ölçülmüştür. Buçalışmadan elde edilen doneler kullanılarak, KYB'lerin 28-günlük mukavemetinintahmin edilebilmesi için regresyon analizleri sonucu öz ve anlamlı ifadeler çıkarılmıştır.Uçucu Külü ve nce Öğütülmüş Yüksek Fırın Cürufu ve öğütülmüş tras (şenk trası)kullanılarak, istenen akıcılık, geçme, ve ayrışma direnci özelliklerine sahip BS-30 ileBS-45 arası sınıflarda KYB'ler elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Experiments to determine the relationship between the compressive strength of self-compacting concrete (SCC) versus all the relevant peculiarities are performed. Concretebatches of sufficient quantities using a total of Portland cement + pozzolanic mineralfiller dosage of 500 kg/m3 with portland cement PÇ-42.5, which is commonly usedrecently in Turkey, with different amounts of filler from 0 to 250 kg/m3, all with thesame aggregates are produced, and sufficient number of cubic samples of 15 cmdimensions are taken. A super-plasticizer of polycarboxylatether polymer type is used ata dosage of 1% bt weight of Portland cement + pozzolanic mineral filler. Slump Flow,U-Box, and V-Funnel tests are applied on fresh SCC batches produced before taking 15cm cube samples for the ensuing crushing tests. Compressive strengths of all theresultant combinations are measured by crushing four samples of each combination in acertified compression machine. Four concrete samples of each combination are crushedafter 2-, 7-, 28- and 60-day curing periods. Through a comprehensive regressionanalysis, statistically significant and concise expressions to predict the 28-daycompressive strength of SCC are developed.Keywords : Self Compacting Concrete, Compressive Strength, Burnace BlastSlag, Fly Ash, Tras, Super Plasticizer Admixtures, Workability,