Analitik kimyada toplam vücut suyunun dielektrik geçirgenlik metodu ile izlenmesi
Measurement total body water using dielectric permittivity method
- Tez No: 197093
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dielektrik geçirgenlik, Lock-in Amplifier, Faz DuyarKapasitansmetre, Toplam Vücuttaki Su Miktarı, Bioelektriksel Empedans Analizi, Dielectric permittivitiy, Lock-in Amplifier, Phase sensitivecapacitancemeter, Total body water value, Bioelectrical Impedance Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IIITOPLAM VÜCUT SUYUNUN D ELEKTR K GEÇ RGENL KMETODU LE ZLENMESAslı KARADUMANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet ÜLGENÖZETBu çalışmada, laboratuvarda Lock-in Amplifier (LIA) kullanılarak geliştirilen çalışırdurumdaki bir düzenek ile, öğrencilerde ve askerlerde, suyun geçirgenlik özelliğindenyararlanarak vücutlarındaki toplam su miktarları ölçülmüştür. Bunun için iki paralellevhadan oluşturulan bir kabin hücresine, vücutlarında değişik su miktarına sahip kişilergirerek, toplam suyun miktarca değişimine bağlı olarak geçirgenlikteki değişimgözlenmiştir. Her bir kişi için ölçülen geçirgenlik değerlerinin yaş, cinsiyet, boy vekilodaki değişim ile nasıl değiştiği irdelenmiştir. Vücuttaki toplam su miktarınınhesaplanması için Bioelektriksel empedans analiz cihazı ile ölçülen rezistans değerlerireferans alınmıştır. Su miktarının ya da hacminin (litre,L) olarak hesaplanması içinWatson ve Bioelectrical Impedance yöntemleri kullanılarak, sonuçlar kıyaslanmıştır.Hesaplamalarda 0,999'luk korelasyon elde edilmiş ve ölçüm sonuçlarınıntekrarlanabilirliğindeki BSS (%) değerleri 0.96- 1.36 arasındadır. lk kez yapılan buçalışma temassız (non-contact) olup, biyoempedans cihazındaki jel ve yapışkanelektrotlarla oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmakta ve vücuttaki başka elektriksinyallerinin girişimini engellemektedir. Yöntem analitik kimyada, endüstriyel sanayideve medikal alanda gelişim gösterecektir.
Özet (Çeviri)
IVMEASUREMENTS OF TOTAL BODY WATER USING DIELECTRICPERMITTIVITY METHODAslı KARADUMANErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, Agust 2006Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ÜLGENABSTRACTIn this study, I worked with an equipment by using Lock-in Amplifier (LIA) to measurethe total water value in human body, by benefiting water?s permittivity value. Toachieve that people whose body water values are different located in a cabin cell whichconsists of two paralel panels, and then the change of permittivity values are observedaccording to different body water values. For each person, the change of permittivityvalue is considered how to change by analyzing age, sexuality, height and mass valuesof that person. To calculate total body water value in human body, the resistance valuesmeasured with Bioelectrical Impedance Analysis are treated as references. Forcalculating water value in Liters the results of the Watson and Bioelectrical Impedancemethods are used and then the results have been compared with each others. Thecalibration was 0,999 and then calibration curves were formed. The RSD (%) values forthese results were between 0,96-1,36. This study which was done fort he first time isnon-contact and it has been abating the problems which are made fo gels and stickyelectrods in Bioelectrical Impedance Analyzer and it has been frustrating the anotherelectrical signals in human body. It may be an useful method in analytical chemistry,industrial and medical applications in future.