Yüksek düzeyli mimari için bir yazılım modelleme aracı
A software modeling tool for the level architecture
- Tez No: 197100
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN İMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Modelleme Dili (UML), Davranışsal Modelleme, Federasyon Geliştirme ve Çalıştırma Süreci (FEDEP), Modele Dayalı Mimari (MDA), Yüksek Düzeyli Mimari (HLA), Behavioral Modeling, Federation Execution Development Process(FEDEP), High Level Architecture (HLA), Model Driven Architecture (MDA), UnifiedModeling Language (UML)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
YÜKSEK DÜZEYLİ MİMARİ İÇİN BİR YAZILIM MODELLEME ARACITurgay ÇelikÖZYüksek Düzeyli Mimari (HLA-High Level Architecture), Amerikan SavunmaBakanlığına bağlı Modelleme ve Benzetim Ofisi tarafından benzetim sistemlerininbirlikte çalışabilirliği ve tekrar kullanılabilirliğini sağlamak için tanımlanmış birbelirtimdir. HLA uyumlu benzetim sistemleri geliştirilirken izlenmesi gereken adımlar,Federasyon Çalışma ve Geliştirme Süreci(FEDEP) ile tanımlanmıştır. FEDEPadımlarını gerçekleştirirken yardımcı araçların kullanımı etkinliği artırır. Bu amacayönelik çeşitli araçlar geliştirilmiştir, fakat bu araçların önemli eksiklikleribulunmaktadır. Mevcut modelleme araçların tespit edilen üç önemli eksiği, yeterligörsel modelleme desteklerinin olmaması, davranış modellemesine olanaksağlamamaları ve bütünleşik bir platformun bir parçası olmamalarıdır.Mevcut araçların eksikliklerini taşımayan özgün bir HLA araç setinin tasarımıyapılmıştır. Araç seti, modelleme, otomatik kod üretme, izleme ve sınama araçlarınıiçerir. Bu tez kapsamında sadece modelleme aracı gerçekleştirilmiştir.Modelleme aracı kullanılarak nesne modelleri oluşturulabilir, gerekli model tanımlamakütükleri elde edilebilir, federelerin yapısal ve davranışsal yönleri modellenebilir,federelerin nesne modeli ile ilişkileri kurulabilir.Araç seti Rational Rose RealTime'ın genişleme arayüzü kullanarak, araca eklentiolarak geliştirilmiştir. Geliştirme platformu olarak .NET, dil olarak C# kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A SOFTWARE MODELING TOOL FOR THE HIGH LEVEL ARCHITECTURETurgay ÇelikABSTRACTHigh Level Architecture (HLA) is developed by Defense Modeling and SimulationOffice (DMSO) of U.S. Department of Defence (DoD) to improve interoperability andreusability of simulation systems. Federation Development and Execution Process(FEDEP) defines steps of HLA compliant simulation system development. Usingautomation tools will make FEDEP steps easier to implement. Some HLA tools aredeveloped for this purpose, but these tools have some minor shortcomings. Thesetools are not using visual modeling efficently, they don?t handle behavioral modelingand they are not a part of tool set.A novel HLA tool set that does not inherit shortcomings of existing HLA tools hasbeen designed. This tool set consists of modeling, code generation, monitoring andtesting tools. In this thesis, only modeling tool has been implemented.By using this modeling tool, HLA object models can be developed, the correspondingmodel definition files can be generated, structural and behavioural aspects offederates can be modeled and federates can be associated with object models.HLA tool set is developed as a plug-in to Rational Rose RealTime by using itsextensibility interface. The tools are developed on .NET platform and C# is used asprogramming language.