Yüksek düzeyli mimari için yazılım izleme ve sınama aracı
A software monitoring and testing tool for the high level architecture
- Tez No: 197099
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN İMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ardıl-İşlem Çizeneği, Yüksek Düzeyli Mimari (HLA), YönetimNesne Modeli (MOM), Kara Kutu Testi, Birleştirilmiş Modelleme Dili(UML), Black Box Testing, High Level Architecture (HLA), ManagementObject Model (MOM), Sequence Diagram, Unified Modeling Language (UML)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
YÜKSEK DÜZEYLİ MİMARİ İÇİN BİR YAZILIM İZLEME VE SINAMA ARACIRukiye SÜTBAŞÖZModelleme ve Simulasyon alanındaki gelişmeler, bağımsız olarak gerçekleştirilmişbenzetim sistemlerinin yeniden kullanılabilmelerini ve daha kapsamlı benzetimsistemleri oluşturmak üzere birlikte çalışabilmelerini gerektirmektedir. Bu amaçlaDMSO (Defense Modeling and Simulation Office) tarafından, Yüksek DüzeyliMimari (HLA) tanımlanmıştır. HLA'da her bir benzetim sistemi federe, benzetimsistemlerinin biraraya gelerek oluşturdukları sistem ise federasyon olarakadlandırılır. Federasyonların geliştirilmesi, dağıtılmış ortamda haberleşme, dinamikveri dağıtımı gibi faktörler sebebiyle karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle HLAprojelerinden edinilen deneyimler doğrultusunda, FEDEP (FederationDevelopment and Execution Process) tanımlanmıştır. FEDEP, benzetim sistemlerigeliştirilirken izlenmesi gereken adımları tanımlar, fakat bu adımların nasılgerçekleştirilecekleri konusunda bilgi içermez. Yazılım süreçlerinin genelindeolduğu gibi, FEDEP modelinin uygulanmasında da otomasyon araçlarınınkullanılması, geliştirme sürecini hızlandıracak ve maliyeti düşürecektir.Bu tez kapsamında, FEDEP modelinin son aşaması olan ?federasyonun işletilmesive sonuçlarının incelenmesi? adımını kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir izlemeve sınama aracı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle sınamatanımlarının oluşturulması ele alınmıştır. Sınama tanımları ardıl-işlemçizenekleriyle ifade edileceğinden, Rational Rose RealTime aracına eklentigeliştirilmiştir. İkinci aşama federasyonun çalışması esnasında izlenmesi ve gerekliverilerin toplanmasıdır. Bunu sağlamak üzere FMT (Federation ManagementTool)'ye eklenti geliştirilmiştir. Son olarak toplanan verilerin sınama tanımlarınagöre çözümlenmesi ele alınmıştır. Sonuçlar çizelge ve grafikler aracılığıylakullanıcıya sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
A SOFTWARE MONITORING AND TESTING TOOL FOR THE HIGH LEVELARCHITECTURERukiye SÜTBAŞABSTRACTEvolvements in Modeling and Simulation require that simulations developedindependently should be reusable and can be composed together to form acomprehensive simulation. High Level Architecture (HLA) is described by DMSO(Defense Modeling and Simulation Office) for this purpose. In HLA, eachsimulation is called as federate and combined simulation is called as federation.Developing HLA based simulations is a complex procedure, because ofcommunication in distributed environment, dynamic data distribution. So,Federation Development and Execution Process (FEDEP) is defined byexperiences gained from HLA projects. FEDEP is a generalized process fordeveloping HLA federations, but it does not contain information about how toimplement steps of this process. As in other software processes, tools used forfacilitating the automation of the FEDEP accelerate development and decreasecost.Within the scope of this thesis work, a software monitoring and testing tool hasbeen designed and implemented with a view to accelerate and facilitate the laststep of FEDEP, ?execute federation and prepare results?. First of all, test casegeneration has been dealt with. Because sequence diagrams are used for testcase generation, a plug-in for Rational Rose RealTime has been developed.Second phase of work is monitoring federation while executing and collectingnecessary data. To implement this, a plug-in for FMT (Federation ManagementTool) has been developed. Finally analysis of collected data according to testcases has been examined. Results are presented to user via tables and charts.