İnşaat projelerinde akıllı mobil cihazlarla desteklenen verimlilik kontrol sistemi önerisi ve kullanım deneyimleri hakkında inceleme
Smart mobile devices integrated productivity control system proposal and analysis of user experiences in the construction projects
  1. Tez No: 776050
  2. Yazar: ONUR KEREM ÖRENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojisi, Mobil platformlar, Sayısallaştırma, İnşaat projeleri, Information technology, Mobile platforms, Digitization, Construction projects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektörü doğası gereği her zaman bulundurduğu siyasi, coğrafi vb. risklerle beraber son zamanlarda farklı sorunlarla da baş etmeye çalışmaktadır. Rekabetin ve maliyetlerin artması kârlılığın düşmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda dijitalleşme konusunda diğer sektörlerle karşılaştırıldığında yavaş kaldığı ancak son yıllarda bir atılım içinde olduğu görülmektedir. Başta yapı bilgi modelleme ve yenilikçi diğer teknolojilerle hem inşaat öncesi hem de inşaat sırasında daha az kaynak ile daha kaliteli işlerin kısaltılmış sürelerde tamamlanması amaçlanmaktadır. Endüstri 4.0 uygulamaları farklı sektörlerde de benzer pozitif etkilere sahip olmuştur. Bu tez çalışmasında inşaat aşamasında dijital çözümlerden faydalanan firmaların nasıl sonuçlar elde edebileceği incelenmiştir. Çalışmanın amacı inşaat sektörünün kârlılığını artırırken karbon ayak izini de düşürmesi gerektiği göz önüne alınarak kaynak kullanımında verimi etkileyen faktörlerin izlenmesi için bir sistem tasarlanmasıdır. Çalışma kapsamında bu amaca yönelik bir yazılım sistemi önerisinde bulunulmuş ve önerilen sistem gerçek inşaat projelerinde test edilmiştir. Önerilen sistemde inşaat projelerinin yönetiminde önemli rol oynayan 'kapsam, iş planlama ve kaynak yönetimi operasyonlarını desteklemek' geliştirilecek ürünün sınırlarını belirlemiştir. İnşaat projelerinin karmaşık oluşu sebebiyle verimsizliğe neden olan etkenlerin tespiti de zordur. Zamanında ve eksiksiz olarak bu sorunların karar vericilere raporlanması halinde önlemlerin zamanında alınması ve gelecek zararların engellenmesinde daha başarılı olunabileceği ön görülmüştür. Bu sebeple önerilen sistemin anahtar özellikleri şu şekilde belirlenmiştir: (1) sahada yapılan işlerin ve iş programının takibi, (2) insan ve makine kaynaklarının hangi aktivitelerde ne kadar kullanıldığının tespiti ve (3) üretimsiz geçen kayıp sürelerin proje ilerlemesi ve kaynak maliyetleri üzerine etkisinin irdelenebilmesi. Önerilen sistemin başlıca özelliklerin en önemli faydalarından ilki şüphesiz ihale hazırlık departmanlarına sunduğu bilgi kaynağı olmaktadır. Gerçekleşen işlere ait sistematik üretim ve harcama bilgisi, isabetli maliyet tahminleri yapılması için önem arz etmektedir. Verimsizlik sebeplerinin kayıt altına alınıyor olması bir başka önemli faydanın önünü açmaktadır. Literatürde İngilizce terimiyle 'disruption claim' olarak geçmekte olan verimlilik kaybı konulu hak talebi davalarında bu kayıp süre kayıtları hazırlanan raporlarda veri ve/veya delil olarak değerlendirilebilmektedir. Proje kapsamındaki imalatların aktivitelere ayrılıp ilerleme oranlarının takip edilmesi ise önerilen sistemin sektörde sıklıkla kullanılan P6, Microsoft Project ve Tilos programlarıyla ortak yönüdür. Ancak bu bilgisayar programlarına sahada gerçekleşen işe dair detayların girilmesi ile uygulanan ve uygulanacak işler beraber işlenebilmektedir. Bu yüzden iş programında gerekli güncellemelerin sık ve düzenli yapılması önerilen sistemin yapısal veri tabanı ile daha zahmetsiz ve başarılı olabilmektedir. Doğrulamanın yapıldığı pilot projede kullanılan Tilos yazılımında bu durum gözlenebilmiştir. Bu bağlamda önerilen sistem gecikme durumlarında yapılması gereken gecikme analizleri için de detaylı veri sağlayacak ve bu süreci kolaylaştırabilecektir . Önerilen sistemin başlıca özelliklerinin getirdiği kritik faydalardan bir diğeri ise rapor otomasyonları olmaktadır. Yapılan iş miktarları, taşeron ekiplerinin çalışma süreleri ve bunun gibi birçok gerçekleşmeye dair bilginin veri tabanında zaman ve yapı anlamında detaylı tutulması hak ediş ve performans analiz raporlarının hazırlanması için otomasyona uygun kaynak olmaktadır. Belirlenen amaca uygun olarak öncelikle; akademik çalışmalar ve sektör profesyonellerinin paylaştığı fikirler üzerinden yapım endüstrisinde kullanılmış teknolojiler konusunda tecrübeler ve gelecek yenilikler için beklentiler araştırılmıştır. Belirlenen hedefin başarıyla gerçekleşebilmesi için yöneticilerin veri odaklı karar verme gücünü artırabilen bir sistem tasarlanması gereği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle şantiyedeki tüm üretim ve kaynak kullanımı hakkında verinin uygun bir yapıda üretilmesi, verinin kullanılabilirliği için son derece önemlidir. Ulaştırma projelerinde devasa boyutlara ulaşabilen inşaat sahalarında çok fazla çalışanın kritik veriler üretebileceği de tespit edilmesi kolay bir olgudur. Bu sebeple maliyetlerin ve adaptasyon süreçlerinin nispeten daha düşük olduğu, inşaat sahalarında kullanıma uygun mobil platformlardan yararlanılan bir sistem tasarlanmasına karar verilmiştir. Literatür araştırmasından çıkan ilk sonuçlardan biri mobil platformlara adaptasyon konusunda sektörün pozitif bir çizgide ilerlediğidir. Ancak 1990'lı yıllarda cep bilgisayarlarıyla başlayan süreç şu an hak ettiği ölçüye gelememiştir. Bunun en büyük sebebi de inşaat sektörüne özel mobil platform yazılımlarıyla desteklenen proje sayısının halen tüm projelere oranla düşük kalmasıdır. Ancak görülmüştür ki yapı bilgi modelleme teknolojileri sadece tasarım süresinde paydaşlar ve ekip içerisinde koordinasyonu ve verimi artırmakla kalmamaktadır. Şantiyelerde kâğıt proje çıktılarının yerini tablet bilgisayarların aldığı gözlemlenebilmektedir. Hem dünya çapında hem de Türkiye'de yapılan anket çalışmaları teknolojilerden beklentilere ışık tutmaktadır. Pek çok çalışma yazılımlardan beklediği faydaları net bir şekilde ifade edebilen sektör profesyonellerinin görüşlerini ortaya koymakta ve yazılımlarla ilgili nelerin daha farklı olabileceğine dair geri bildirimlerini açıklamaktadır. Ancak bu çalışmalar yine de dijitalleşme konusunda firmaların çoğunun yeterli vizyonu gösteremediğini tespit etmiştir. Bunun önünde maliyetler ve iş gücünün özellikleri gibi farklı sebeplerin olduğu düşüncesi sektör içerisinde hakimdir. Bu tez çalışması kapsamında farklı profillere sahip inşaat sektöründen yirmi kişilik bir grupla yapılan görüşmeler neticesinde kullanıcıların beklentileri kapsamında yapılan saptamalar pekiştirilmiştir. Genel olarak proje yönetim ofisi çalışanları ve sahadaki imalatların uygulamasından sorumlu profesyonellerden görüş alınmıştır. Gruptaki kişilerin ortalama tecrübesi yaklaşık olarak sekiz yıldır. Diğer araştırmalardaki sonuçlara paralel sonuçlar elde edilmiştir. Katılımcıların görüşlerinden öne çıkanlar arasında proje yönetim verilerinin akışında otomasyon eksikli ön plandadır. Saha uygulamalarında tecrübeli katılımcılar kullanılacak yazılımların yalın olmasını ve tünel vb. doğrusal altyapı projelerinde karşılaşılabilen internetin çekmediği ortamlara da hazırlık olmasını tavsiye etmişlerdir. Katılımcıların büyük çoğunluğu güncel veriye hızlı ulaşabilmek konusunda beklentilerini dile getirmiştir. Saha uygulamalarında tecrübeli katılımcılar güncel saha yayınları ve tasarımlarına kolay ve hızlı erişip olası zaman kayıplarının önüne geçmek istemektedir. Literatür araştırması kapsamında dijital imalat ve kaynak kontrolü amaçlı ticari yazılımlar da incelenmiştir. Çeşitli ülkelerdeki inşaat firmaları tarafından lisansı satın alınarak kullanılan Procore, Fieldwire vb. ürünlerin öne çıkan ve ortak özellikleri incelenmiştir. Tez çalışmasında önerilen sistemin amaçlarına uyumlu özellikler dikkatlice irdelenmiş ve sistem tasarımı sırasında faydalanılmıştır. Yapılan araştırmadan yola çıkarak bir yazılım sistemi önerisi detaylarıyla açıklanmıştır. Çalışmada bulut bilişim altyapılı bir sistem önerilmiştir. Ancak kullanacak inşaat firmalarının kendi içlerinde barındırdığı sunucularda da çalıştırılabilmesi mümkün olacaktır. Önerilen sistemde 3 adet uygulama bulunmaktadır. U1, U2 ve U3 kısaltmalarıyla çalışmada açıklanan bu yazılımlardan ilkinin kitlesi proje yönetim ofisi çalışanlarıdır. Sistemdeki verileri görüntülemek, düzenlemek ve veri akışını yönetmek için kullanıcılar bu uygulamaya bilgisayarlarındaki tarayıcılar üzerinden erişebilmektedir. Android mobil cihazlara yüklenebilen ikinci uygulama ise dijital formlar üzerinden sahadaki işleyişi raporlamayı olanaklı hale getirmektedir. Son uygulama ise proje yöneticileri ve analistleri tarafından internet tarayıcıları ile erişilebilmektedir. Başlıca bu kullanıcı kitlesine sunulan uygulama ile interaktif grafik ve tablolar üzerinden proje sorunları çabuk tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda diğer paydaşlara raporlama süreçlerinde hızı ve doğruluğu artırırken iş yükünü azaltacaktır. Uygulamaya tepeden bakmayı da ihmal etmeyerek birbiri ile rahatlıkla konuşabilen bir veri yapısı yaratılmıştır. Raporlama ve analiz tarafındaki içerikleri rahatlıkla besleyebilecek bir mimari oluşturulması da en çok dikkat edilen hususlardan olmuştur. Sahada yapılan işlerin gözlemlenebilmesi ve kaynak yönetimi tasarlanan sistemin veri mimarisini etkileyen iki önemli amacı olduğu için tasarım yapılırken öncelikle bu iki konuya dikkat edilmiştir. Kaynak yönetimi öncelikle verim analizi konusunda sektör profesyonelleri için önceliklidir. Bu konuda beklentileri karşılamak için kullanılan kaynaklar karşılığında ne kadar iş üretildiğinin tespitine olanak sağlayan bir yapı kurulmasına karar verilmiştir. Kaynak yönetimi ihtiyaçlarını gidermek için çeşitli yapılar da veritabanına eklenmiştir. Puantaj veri seti ile 4 tür puantaj bilgisi saklanabilir hale getirilmiştir: (1) direkt süre, (2) verimsiz süre, (3) endirekt süre ve (4) erişimsiz süre. Buna göre verimsiz süre puantaj bilgisi gerçekleşen verimsizlik etkeni bilgisiyle ilişkilendirileceği için hem kayıp süreler hem de direkt olarak üretim sağlamayan destekleyici işler için harcanan vakit bu yöntem ile sistemde saklanabilecektir. Erişimsiz süre bilgisi ile çalışanların izinli olması ya da makinenin bakımda olması gibi durumlarda kaynak yönetim bilgisi sistemde tutulmuş olacaktır fakat bir gerçekleşen imalat dokümanıyla ilişkilendirilmesi şart olmayacaktır. Gerçek hayatta aynı firma tarafından yürütülen iki ayrı projede önerilen sistemin kullanılması kullanıcıların istenen deneyimi yaşayıp yaşamadığını kontrol etmek için değerli tespitlerin yapılabilmesine olanak sağlamıştır. İki proje de büyük demiryolu altyapı projelerinde ana yükleniciye bağlı çalışan bir alt yükleniciye aittir. Önerilen sistemin geçerliliğini kontrol etmek için bir anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlara genel bir bakış yapıldığında 294 kez puanlama yapıldığı görülmektedir. Genel memnuniyet oranını gösteren puan 4,09/5 olarak hesaplanmıştır. Sistemin üç nitelik bakımından genel değerlendirmesine verilen puanlamalar üzerinden bakıldığında kullanım kolaylığı sistemin en zayıf niteliğidir. 3,77/5 ortalama puan alan bu niteliğin ardından sırasıyla 3,97/5 ve 4,37/5 puanlarıyla kullanışlılık ve uygulanabilirlik nitelikleri gelmektedir. Bu süreçte kullanıcı geri bildirimleri de sistemin geliştirilmesi yönünde değerlendirilmiştir. Sonuçta önerilen sistem iki büyük ölçekli projede doğrulanmış ve geçerli kılınmıştır. Önerilen sistemin en önemli katkısının kurumsal hafıza oluşumuna katkı olacağı açıktır. Farklı projeler için uyarlanabilen esnek yapısı bir firmanın tüm projelerini takip edebilmesi için gerekli imkânı sağlamanın yanında projeleri konsolide edebilecek yapısal bilgi düzenini de getirmektedir. Bu nedenle uzun vadede önerilen sistem ya da benzeri proje yönetimi bilgi sistemlerini kullanan şirketlerin sistemin katma değerli faydalarını deneyimleyeceği düşünülmektedir. Önerilen sistemle beraber verimi etkileyen durumların takibi kolaylaşmıştır. Kâğıt üzerindeki metinlerden yapısal bir veri setine dönüşen bu bilgiler hak talebi oluşturulurken kolaylıkla yararlanılabilir noktaya gelmiştir. Mobil uygulama ile veri tabanına doğrudan bilgi girişi önerilen sistemle beraber uygulanabilir olmuştur. Bir bilgisayar programı kullanma becerisi gibi bir ön koşula da ihtiyacı olmadan kısa bir eğitimle kullanıma başlanabiliyor olması da şantiyedeki sorumlu personel sirkülasyonuna rağmen devamlılık sorunlarını engellemiştir. Detaylı kontrol çalışmalarının özenle yapıldığı durumda sistemde önerilen veri tabanının projedeki kaynak kullanımını çok net bir şekilde gösterebileceği deneyimlerle anlaşılmıştır. Sistem önerisinin getirilmesindeki amaçlardan biri olan“proje esnasında ve teklif aşamasında daha isabetli planlama”nın, farklı yöntemlerle bu yapılandırılmış verinin kombinasyonu ile elde edilebileceği de unutulmamalıdır. Gelecek çalışmalarda önerilen sistem ya da benzer sistemlerin YBM ile nasıl uyumlu çalışabileceği izlenmelidir. Bu konuda potansiyel olduğu açıktır. Tıpkı P6 gibi yazılımlarla kolay entegre olabildiği gibi, 4 boyutlu modellerin sahada yapılan işler hakkında veri ile beslenmesi şantiye yönetimini kolaylaştıracak faktörlerden olacaktır. Önerilen sistemdeki iş kırılım yapısının 3 boyutlu model ile bağdaşık kurulması halinde 4 boyutlu modeli besleyebilecek bilgilerin zahmetsiz bir şekilde sistemden aktarılabileceği tahmin ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the nature of the construction industry, it has been trying to deal with different problems recently, along with risks. Increasing competition and increasing costs lead to a decrease in profitability. At the same time, it can be seen that digitalization is slow compared to other sectors, but it has been making a breakthrough in recent years. It is predicted that better quality works will be produced in shorter times with less resources, both before and during construction, primarily with building information modeling and other innovative technologies. The biggest reason for this is that different breakthroughs such as Industry 4.0 have similar positive effects in the relevant sectors. In this thesis, possible achievements have been examined for companies benefiting from digital solutions during the construction. The aim of the study is to design a system that can support monitoring efficiency in resource use, considering the need to reduce the carbon footprint while increasing the profitability of the construction industry. Within the scope of the study, a software system was proposed for this purpose and the proposed system was tested in real construction projects. In the proposed system, 'supporting management operations for work scope, schedule and resource', which plays an important role in the management of construction projects, determined the limits of the product to be developed. Due to the complexity of construction projects, it is also challenging to determine the factors that cause inefficiency. It has been foreseen that if these problems are reported to the decision makers in a timely and complete manner, it will be possible to take measures in a timely manner and to prevent future damage. For this reason, the key features of the proposed system were determined as follows: (1) monitoring the work done in the field and the work schedule, (2) determining how much human and machine resources are used in which activities, and (3) examining the effect of lost time without production on project progress and resource costs. One of the most important benefits of the proposed system's main features is undoubtedly the information source it provides to the tender preparation departments. Systematic production and expenditure information of the works performed is important for accurate cost estimations. The fact that the reasons for inefficiency are kept under record paves the way for another important benefit. These lost time records can be evaluated as data and/or evidence in the reports prepared in claims about loss of productivity, which is referred to as a 'disruption claim' in the literature. Dividing the works within the scope of the project into activities and monitoring the progress rates, is a common feature of the proposed system with the P6, Microsoft Project and Tilos programs, which are frequently used in the sector. However, by entering the details of the work performed in the field into these computer programs, the executed and the work to be executed can be processed together. For this reason, it can be more effortless and successful with the structural database of the suggested system to make the necessary updates in the work program frequently and regularly. This situation could be observed in the Tilos software used in the pilot project where the validation was carried out. In this context, the proposed system will also provide detailed data for the delay analyzes required in delay situations and will facilitate this process. Another critical benefit brought by the major features of the proposed system is report automation. Keeping detailed information about the amount of work executed, the working hours of the subcontractors' teams and many other realization related information in the database with time detail is an appropriate source for automation for reports to analyze progress and performance. First of all, in accordance with the determined purpose; Experiences on technologies used in the construction industry and expectations for future innovations were researched through academic studies and ideas shared by industry professionals. In order to achieve the determined target successfully, a system that can increase the data-driven decision-making power of managers should be designed. Therefore, it has been determined that data generation on all production and resource use at the construction site should be done in a correct structure. It is also an easy phenomenon to detect that too many employees can generate critical data in construction sites that can reach gigantic proportions in transportation projects. For this reason, it has been decided to design a system that utilizes mobile platforms, where costs and adaptation processes are relatively low. One of the first results of the literature research is that the industry is progressing in a positive line in terms of adaptation to mobile platforms due to the aforementioned reasons. However, the process that started with pocket computers in the 1990s has not reached the level it deserves. The biggest reason for this is that the number of projects supported by mobile platform software specific to the construction industry is still low compared to all projects. However, it has been seen that building information modeling technologies do not only increase the coordination and efficiency within the stakeholders and the team during the design period. It can be observed that tablet computers have replaced paper project outputs at construction sites. Survey studies conducted both around the world and in Turkey shed light on expectations from technologies. Accordingly, it is seen that industry professionals, who can clearly express the benefits they expect from software, have now gained experience, and have reached the level of giving feedback on what could be different about software. However, the results still show that most of the companies cannot show sufficient vision on digitalization. The idea that there are different reasons such as costs and human capital in front of this is dominant in the sector. Within the scope of this thesis, the determinations made within the scope of the expectations of the users were reinforced as a result of the interviews with a group of twenty people from the construction industry in Turkey w