Kimya eğitimde aktif öğrenme ve uygulamaları
Active learning and its applications in chemistry education
- Tez No: 197106
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA İNCİ MORGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, Grup çalışması, Kooperatif grup, Yöntem, active learning, group workshop, cooperative group, methodAdviser: Prof. Dr. nci MORG L, Chemistry Education, Department of EducationSecondary School, Fields of Mathematics and Science Section, Faculty ofEducation, Hacettepe University
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde bilgi üretimi çok hızlı olduğundan, tüm bu bilgilerin takip edilmesioldukça zorlaşmıştır. Öğrenilecek bilginin çok fazla olması ve her geçen günartması, yeni öğrenme yaklaşımlarının gündeme gelmesine neden olmuştur.Hem kısa sürede daha fazla bilgiye ulaşmak, hem de bilginin kalıcılığını arttırmakiçin geliştirilen en etkili öğrenme yaklaşımlarından birisi aktif öğrenme yaklaşımıdır.Bu çalışmada öncelikle genel anlamda aktif öğrenme incelenmiş, daha sonrakimya eğitiminde aktif öğrenme ve uygulamaları ele alınmıştır. Çalışmadaöncellikle aktif öğrenmenin temelini oluşturan öğrenme yaklaşımları üzerindedurulmuş, sonrasında ise aktif öğrenme ve aktif öğrenmede kullanılan yöntem veteknikler araştırılıp incelenmiştir.Çalışmada ayrıca bir aktif öğrenme uygulamasına yer verilmiştir. Uygulama,Ankara' da öğrenim gören lise birinci sınıf öğrencileri ile, müfredat konularındanatom konusu üzerinde yapılmıştır. Uygulamada, grup çalışması yöntemikullanılmıştır. Öğrenciler , kooperatif gruplar oluşturarak atom konusu üzerineyaptıkları çalışmaları sınıf ortamında sunmuşlardır. Her sunum sonrasında, gruplarsınıf tarafından sorulan sorulara cevap vermişlerdir. Bu şekilde tartışma ortamıoluşturulmuştur.Uygulamada ölçme, ön test ve son test tekniği ile yapılmıştır. Yirmi soruluk çoktanseçmeli kavram testi çalışma öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Ayrıcaöğrencilerin grup çalışmasında tutum ve davranışlarını ölçmek için bir anketuygulanmıştır.Değerlendirmeler sonucunda elde edilen bulgular, aktif öğrenme yaklaşımınadayanılarak uygulanan öğretim yöntemlerinin, geleneksel yöntemlerden daha etkilive başarılı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Since production of information today is very fast following up all information hasbecome very difficult. Huge amount of information increasing each day availablefor learning has lead to the new learning approaches be included in agenda. Oneof the most effective learning approaches developed both to excess moreinformation in a short time and to increase permanence of information is theactive learning approach.In this study, the active learning was primarily investigated to this effect, and thenactive learning and its applications in chemistry education were discussed. Frist,the learning approaches forming the basis of active learning was studied, and themethods and techniques used in active learning were examined thereafter.In addition, an application for active learning was also included in the study. Thisapplication was carried out among the students of one of high schools in Ankaraon the `Atom?, one of subject-matters of curriculum. The method of `groupworkshop? was used in the application. Students presented their studies they haveprepared on the Atom through creating cooperative groups. All groups gave theanswers to the questions asked by the class following completion of presentations.Thus, a discussion media was so formed.Measurement was performed by a pre-test and post-test techniuqe. The multi-selective concept test of 20 questions were applied pre- and post application.Moreover, a questionnaire was applied to measure the attitudes and behaviors ofstudents during group workshop.The data obtained as a result of evaluations showed that the teaching methodsapplied by depeding on the active learning approach were more effective andsuccessfull than that of traditional methods.