Güneş enerjisinin ısıya dönüştürümlerinde düşük, orta ve yüksek sıcaklıklarda ısı depolama sistemlerinin incelenmesi ve kıyaslanması
Investigation and comparison of heat storage systems used in the solar-thermal conversions for low, medium and high temperature range
  1. Tez No: 197107
  2. Yazar: DEMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMİR İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sun, storage, insulation, heat energy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
GÜNEŞ ENERJ S N N ISIYA DÖNÜŞTÜRÜMLER NDE DÜŞÜK, ORTA VEYÜKSEK SICAKLIKLARDA ISI DEPOLAMA S STEMLER N N VER ML L KAÇISINDAN NCELENMES VE KIYASLANMASIDemet ÇelikÖZBu çalışmada güneş enerjisinin düşük, orta ve yüksek sıcaklıklarda ısıl olarakdepolanmasında kullanılan yöntemler incelenmiştir.Düşük sıcaklıklarda ısı enerjisini depolayabilmek için düzlem toplaçlardanyararlanılmaktadır. Düşük sıcaklıklarda ısı enerjisi; duyumsanır ısı olarak, gizil ısıolarak ve kimyasal tepkimeler yoluyla depolanabilir. Duyumsanır ısı depolamaakışkanı olarak da çoğunlukla su tercih edilir.Orta ve yüksek sıcaklıklarda ise ısı enerjisinin depolanmasında yoğun toplaçlar,güneş fırınları ve güneş santralleri kullanılır. Bu sıcaklıklarda ısı aktarım akışkanıolarak organik ve inorganik sıvılar ve ergimiş metaller yeğlenir. Düşüksıcaklıklarda depolama yapmak için kullanılan yöntemlerin her üçü de, busıcaklıklarda kullanılabilir.Depolanan enerji daha sonraki uygulamalar için de kullanılabilir. Bu nedenleGüneş enerjisi depolama tanklarının yalıtımı çok önemlidir. Bu çalışmada,deponun yalıtımı, yalıtımda kullanılabilecek malzemeler ve yalıtımuygulamalarıyla ilgili hesaplamalar üzerinde durulmuştur.Anahtar Kelimeler : Güneş ,depolama, yalıtım, ısı enerjisiDanışman: Prof.Dr. Demir NAN, Hacettepe Üniversitesi, Fizik MühendisliğiAnabilim Dalı
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION AND COMPARISON OF THE EFFICIENCIES OF HEATSTORAGE SYSTEMS USED IN THE SOLAR-THERMAL CONVERSIONS FORLOW, MEDIUM AND TEMPERATURE RANGE.Demet ÇelikABSTRACTIn this study, different methods for storing solar energy as heat energy in low,medium and high temperature range are examined.At low temperatures , flat plate collectors are used to store heat energy. Heatenergy can be stored as sensible heat, latent heat and chemical reactions at lowtemperatures. Water is usually prefered as sensible heat storage fluid.At middle and high temperatures, concentrated collectors, solar furnaces andsolar centrals are used to store heat energy. At these temperatures, organicand inorganic fluids and molten metals are prefered as heat transfer fluid. Allthree methods that are used at low temperatures to store energy can be used atthese temperatures.Stored energy can be used for other applications. For this reason, insulation ofsolar storage tanks is very important. In this study, insulation of storage tanks,materials which can be used for insulation and calculations which are aboutinsulation applications are dwelled upon.