Cu (II) incorporated magnetic metal complexing beads for human IgG separation in magnetically stabilized fluidized bed (MSFB) system
Manyetik olarak akışkanlaştırılmış yatak sisteminde insan immünoglobülin G ayrılması için Cu (II) takılı metal kompleksleştirici manyetik mikroküreler
- Tez No: 197119
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: IMAC, manyetik küreler, m-poli(EGDMA-MAH), IgGadsorpsiyonu, MSFB, IMAC, magnetic beads, m-poly(EGDMA-MAH), IgG adsorption, MSFB
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İmmobilize metal iyon afinite kromatografisi (IMAC) terapötik proteinlerin,peptidlerin, nükleik asitlerin, hormonların ve enzimlerin saflaştırılması için yaygınolarak kullanılan bir analitik ayırma yöntemidir. Birçok geçiş metal iyonu elektroncazengin bileşiklerle kararlı kompleksler oluştururlar ve O,N ve S içeren moleküllerleiyon dipol etkileşimleriyle koordinasyon bağı kurarlar. Birinci sıra geçiş metaliyonları (Zn2+, Ni2+, Cu2+ ve Fe3+) iminodiasetik asit, nitriloasetik asit vetris(karboksimetil)etilen-diamin gibi bileşikler üzerinden kompleksleştirilerek IMACsorbenti elde edilebilir. IMAC şelatlanmış metal iyonuna göre afiniteleri temelinegöre ayırma sağlanır.Bu çalışmada, manyetik poli(etilenglikoldimetakrilat-N-metakriloil-(L)-histidinmetilester)-Cu2+ [m-poli(EGDMA-MAH)-Cu2+] küreler hazırlanmış ve suluçözeltilerden ve insan plazmasından manyetik olarak akışkanlaştırılmış yataksisteminde IgG adsorpsiyon kapasitesi incelenmiştir. Oluşturulan IMAC sorbentinrejenerasyonu ve tekrar kullanılabilirliği de incelenmiştir. Ortalama 150-250 mboyut aralığında ve %40.2 şişebilen m-poli(EGDMA-MAH)-Cu2+ küreler magnetitpartiküller varlığında (Fe3O4) süspansiyon polimerizasyonu yöntemi ileüretilmişlerdir. Kürelerin spesifik yüzey alanı 80.1 m2/g'dır. Yapıya giren MAHmol/g polimer'dir. Daha sonra kürelere Cu2+ iyonları bağlanmıştırmiktarı 35.4(4.1 mol/g polimer). Farklı koşullarda (pH, tampon türü, IgG başlangıç derişimi,iyonik şiddet, akış hızı) sulu çözeltilerden IgG adsorpsiyonu incelenmiştir.Maksimum IgG adsorpsiyonu pH 6.5 MOPS tamponunda gerçekleşmiştir.Kürelerin maksimum IgG adsorpsiyon kapasitesi 102. 1 mg/g polimer'dir. yonikşiddetin ve akış hızının artması ile IgG adsorpsiyon kapasitesinde azalmagözlenmiştir. nsan plazmasından IgG adsorpsiyonu 97.5 mg/g olarakgerçekleşmiştir. Adsorplanan IgG molekülleri 1.0 M NaCl kullanılarak desorbeedilmiştir. Adsorpsiyon kapasitesinde önemli bir azalma olmaksızın manyetikküreler tekrar tekrar kullanılabilmektedirler.
Özet (Çeviri)
Immobilized metal ion affinity chromatography (IMAC) has become a widespreadanalytical and preparative separation method for therapeutic proteins, peptides,nucleic acids, hormones, and enzymes. Many transition metals can perform stablecomplexes with electron rich compounds and may coordinate moleculescontaining O, N, and S by ion dipole interactions. Metal ion ligands are first-rowtransition metal ions (Zn2+, Ni2+, Cu2+, and Fe3+) incorporated by iminodiaceticacid, nitrilotriacetic acid, and tris(carboxymethyl)ethylene-diamine.In this study, we report the development of a magnetic poly(ethylenedimethacrylate-N-methacryloly-(L)-histidinemethylester)-Cu2+ [m-poly(EDMA-MAH)-Cu2+] beads containing a para-magnetic component. We have assessed thethe m-poly(EDMA-MAH)-Cu2+ beads for the adsorptionsuitability of ofimmunoglobulin G from aqueous solutions and human plasma in a magneticallystabilized fluidized bed (MSFB) system. Desorption of IgG and regeneration ofthese magnetic beads were also tested. Magnetic beads [m-poly(EDMA-MAH)]with an average diameter of 150-250 m and swelling ratio of 40.2% wereproduced by suspension polymerization in the presence of magnetit particles (i.e.Fe3O4). Specific surface area of the magnetic beads was found to be 80.1 m2/g.MAH loading was found to be 35.4 mol/g polymer. Then, Cu2+ ions were chelatedon these beads (4.1 mol/g polymer). Then, IgG adsorption on the metal chelatingbeads from aqueous solutions containing different amounts of IgG, at differentbuffers and pH levels and different ionic strengths were performed. The IgGadsorption on the m-poly(EDMA-MAH) beads was 46.8 mg/g. Cu2+ complexionincreased the IgG adsorption significantly. The maximum IgG adsorption capacityof the Cu2+-chelated beads was found to be 102.1 mg/g at pH 6.5 in MOPS buffer.IgG adsorption decreased with increasing ionic strength. IgG adsorption fromhuman plasma was 97.5 mg/g. Adsorbed IgG molecules were desorbed by using1.0 M NaCl. Without any significant decrease in adsorption capacity, IgGmolecules could repeatedly adsorbed and desorbed by using the same adsorbent.