Bacillus subtilis ve Neurospora crassa suşları ile bazı benzoksazol türevlerinin mutajenik potansiyellerinin karşılaştırılması
Comparision mutagenic potantials of some benzoxazole derivatives by Bacillus subtilis and Neurospora crassa strains
- Tez No: 197118
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN DİRİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Benzoksazol, Rec Yöntemi, Neurospora crassa test sistemi, Benzoxazole, rec assay, N. crassa test system
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
BACİLLUS SUBTİLİS VE NEUROSPORA CRASSA SUŞLARI İLE BAZIBENZOKSAZOL TÜREVLERİNİN MUTAJENİK POTANSİYELLERİNİNKARŞILAŞTIRILMASIGülseren ŞenÖZBu tez çalışmasında yeni sentezlenmiş bazı benzoksazol türevlerinin, rec yöntemi ileDNA'da hasar oluşturma potansiyelleri ve Neurospora crassa test sistemi ilemutajenik potansiyelleri araştırıldı ve sonuçlar her iki test sistemi için karşılaştırıldı.Test edilen benzoksazol türevlerinden E7 ve D8 bileşiklerinin, rec yöntemiyle DNA'dahasar oluşturma potansiyeline sahip oldukları bulunurken, BK12 bileşiğinin ise tersetki gösterdiği saptandı. Test edilen diğer benzoksazol türevlerinin (C5, A49 ve D26),rec yöntemiyle DNA'da hasar oluşturmadıkları gözlendi.Rec yöntemiyle test edilen benzoksazol türevlerinden A49, D8, BK12 ve D26bileşiklerinin mutajenik potansiyelleri daha sonra N. crassa test sistemiyle araştırıldı.Bu bileşiklerin hepsinin N. crassa N23 ve N24 suşlarında mutajenik etkiye sahipoldukları bulundu.D8 bileşiği, hem Rec yöntemi hem de N. crassa test sisteminde mutajenik etkili, A49ve D26 bileşikleri ise rec yönteminde DNA'da hasar oluşturma potansiyeline sahipdeğilken, N. crassa test sisteminde hem N23 hem de N24 suşları için mutajenikolduğu saptandı. Bununla birlikte BK12 bileşiği Rec yönteminde ters etki gösterirken,N. crassa test sisteminde her iki suş için de mutajenik olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF MUTAGENİC POTENTIALS OF SOME BENZOXAZOLEDERIVATIVES BY STRAIN OF NEUROSPORA CRASSA AND BACILLUSSUBTILISGülseren ŞenABSTRACTIn this study, the damage producing potantials on DNA and mutagenic potantials ofsome newly synthesized benzoxazole derivatives were investigated by rec assay andN. crassa test system, respectively. Results compared with these two test systems.In the rec assay, two of the benzoxazole derivatives (E7 and D8) were found to haveDNA damaging potency. Only one of the compounds (BK12) was shown to havereverse-effect. Three others (C5, A49 and D26) were found not to be genotoxic.Benzoxazole derivatives A49, D8, BK12 and D26 were tested by rec assay, also theirmutagenic potantials investigated by N. crassa test system. It was found that all ofthese compounds have mutagenic effect on N. crassa N23 and N24 strains.It was found that compound D8 had mutagenic effect with both rec assay and N.crassa test system. Compounds A49 and D26 had no damage producing potantial onDNA by rec assay, but they have mutagenic effect for both N23 and N24 strains byN. crassa test system. However the compound of BK12 was shown have reverseeffect in the rec assay and was found to be mutagenic effect in the N. crassa testsystem in both test strains N23 and N24.