Kayseri ili Sultan sazlığı tabiat koruma alanı içindeki farklı habitatlarda Coleoptera takımına ait familyalar üzerinde araştırmalar
Studies on families belong to order Coleoptera in different habitats of Sultan marshes natural protected area (Kayseri)
  1. Tez No: 197127
  2. Yazar: SEMA UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHZAT GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Sultan Sazlığı, Gömme tuzak, Sazlık alanlar, Sulakalanlar, Coleoptera, Sultan Marshes, Pitfall traps, Marshes, Wetlands
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
KAYSERİ İLİ SULTAN SAZLIĞI TABİATI KORUMA ALANI İÇİNDEKİ FARKLIHABİTATLARDA COLEOPTERA TAKIMINA AİT FAMİLYALAR ÜZERİNDEARAŞTIRMALARSema UygunÖZBu çalışmada, Türkiye'nin Ramsar Sözleşmesi kapsamına giren sulak alanlardan biriolan Sultan Sazlığı Tabiatı Koruma Alanı içerisinde bulunan farklı tip habitatlarda,Coleoptera takımına ait familyalar incelenmiştir. Habitatlar arasındaki farklılığı ortayakoyabilmek için, çalışma alanlarında bulunan bitki türleri otsu ve odunsu şeklindegruplanmış, bu grupların örtülülük dereceleri ve maksimum boy uzunluklarıincelenmiştir. Ayrıca toplam bitki örtülülüğü ve maksimum boy uzunluğu dadeğerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak çalışma alanlarındaki mevcut baskın bitki türleride teşhis edilerek değerlendirilmiştir.Çalışma alanlarındaki Coleoptera takımına ait türler atrap ve gömme tuzakkullanılarak örneklenmiş, kommunite parametrelerinden bolluk, tür zenginliği, türçeşitliliği ve benzerlik hesaplamaları yapılmıştır. Sonuçlar alanlar arasındakarşılaştırılmıştır.Bitki ve böcek türlerinden elde edilen analizlerin sonuçları birbiriyle ilişkilendirilmeyeçalışılmış ve daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılmıştır.Habitatlar arasındaki, toprak ve vejetasyon yapısı gibi ekolojik faktörlerin farklılığıböcek kompozisyonuna ve familyaların bolluk değerlerine yansımıştır. Ayrıca gömmetuzakla yapılan örneklemede tür çeşitliliği ve toplam bitki örtülülüğü arasında anlamlıbir ilişki bulunmuştur.Bu çalışma, daha önce bu alanda karasal böceklerin çalışılmamış olması veTürkiye'ye endemik türlerin çalışma alanında tespit edilmesi açısından önemtaşımaktadır.
Özet (Çeviri)
STUDIES ON FAMILIES BELONG TO ORDER COLEOPTERA IN DIFFERENTHABITATS OF SULTAN MARSHES NATURAL PROTECTED AREA(KAYSERİ).Sema UygunABSTRACTIn this study, families belong to order Coleoptera was investigated in different habitatsof Sultan Marshes Natural Protected Area which is an important wetlands in Turkey,involved in Ramsar Agreement. To expose the differences between habitats, plantspecies were grouped as herbs and schrubs in the study area and their covernessdegrees and maximum height lengths were researched. Besides, total plantcoverness and maximum height lenght were examined. In addition to these, dominantplant species in the study areas were identified and evaluated.Species belong to order Coleoptera were sampled with pitfall traps and sweep net inthe study sites and community parameters such as abundance, species richness,species diversity and similarity were estimated. Results were compared betweenstudy sites.The results of vegetation and insect species analysis were tried to correlated eachother and compared with the previous studies.Ecological factor differences such as soil and vegetation structure among habitatsreflected the insect composition and abundance of family values. As well sampled withpitfall traps, significant relation was found between species diversity and total plantcoverness.This study is important because there is no study about terrestrial insects in theresearch area till today , besides this, the endemic species belong to Turkish faunawas determined in the study sites.