Olasılık yoğunluk fonksiyonu için uyarlanabilir çekirdek kestirim yöntemi
The adaptive kernel estimation method for probabilitiy density function
- Tez No: 197126
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖNİZ TOKTAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çekirdek (kernel) kestirimi, uyarlanabilir (adaptive) çekirdekkestirimi.i3, Kernel estimation, adaptive kernel estimation.1ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONU İÇİN UYARLANABİLİR ÇEKİRDEKKESTİRİM YÖNTEMİAybike VarÖZBu çalışmada olasılık yoğunluk fonksiyonu için değişen bant genişlikli çekirdekkestirim yöntemi ayrıntılı olarak incelenmiş ve sabit bant genişlikli çekirdek kestirimyöntemi ile karşılaştırılmıştır. Dağılımı bilinen kitlelerden seçilen farklı büyüklükleresahip örneklemler için, sabit bant genişlikli çekirdek kestirimleri ve uyarlanabilirçekirdek kestirimleri elde edilmiştir. Kestirimler toplanmış hata karelerortalamalarına göre karşılaştırılmıştır.Sabit çekirdek kestirim yöntemi ile uyarlanabilir çekirdek kestirim yöntemikarşılaştırıldığında, genellikle sabit çekirdek kestirim yönteminin, uyarlanabilirçekirdek kestirim yönteminden daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Ancakyaptığımız uygulamada, bir serbestlik dereceli ki-kare dağılımından alınanörneklemler için uyarlanabilir çekirdek kestirim yönteminin daha iyi sonuç verdiğigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE ADAPTIVE KERNEL ESTIMATION METHOD FOR PROBABILITYDENSITY FUNCTIONAybike VarABSTRACTIn this study the kernel estimation with varying bandwidth for probability densityfunction is reviewed in details and compared with the kernel estimation with fixedbandwidth. The kernel estimations with fixed bandwidth and the adaptive kernelestimations have been obtained for samples in different sizes taken from masseswith known distribution. The estimations have been compared according to theirintegrated mean squared error.In the comparison of the fixed kernel estimation and the adaptive kernelestimation, it has been observed that the fixed kernel estimation generally givesbetter results than the adaptive kernel estimation. However the adaptive kernelestimation in our application is giving better results for the samples taken from chi-square distribution with one degree of freedom.