Karaada ve Tavşanburnu sıcak ve mineralli sularının hidrojeokimyasal incelenmesi
Hydrogeochemical investigation of thermal and mineral waters of Karaada and Tavşanburnu (Bodrum)
- Tez No: 197132
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞAKİR ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: sıcak ve mineralli su, hidrojeokimya, izotop, jeotermal, Bodrum grabeni, Karaada, MuğlaHacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliğii, hot and mineralized water, hydrogeochemistry, isotope, geothermal, Bodrum graben, Karaada, MuglaHacettepe University, Geology Engineering, Hydrogeology Engineeringii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
KARAADA VE TAVŞANBURNU (BODRUM) SICAK VE MİNERALLİ SULARININHİDROJEOKİMYASAL İNCELEMESİKemal KOÇÖZKaraada Jeotermal alanında bulunan sıcak ve mineralli su kaynaklarının kimyasalanalizleri yapılarak akışkanların kimyasal karakterleri hidrojeokimyasal yöntemlerledeğerlendirilerek termal kaynakların hidrotermal modelinin oluşturulması bu tezçalışmasının esas amacıdır.İnceleme alanı Güneybatı Anadolu'da Muğla iline bağlı Bodrum ilçesiningüneyinde Kerme (Gökova) körfezinde yer almaktadır.Çalışma alanında Triyas-Liyas yaşlı dolomitik kireçtaşları (PazardağıFormasyonu), Liyas-Malm yaşlı siltli marnlı kireçtaşları (Karadağ Formasyonu),Malm-Senomaniyen yaşlı çörtlü kireçtaşları (Kışladağı Formasyonu) üst Miyosenyaşlı magmatik kayaçlar, Üst Kretase-Paleosen yaşlı Bodrum Formasyonu veKuvaterner yaşlı alüvyonlar yer almaktadır. Bu birimlerden PazardağıFormasyonu, Kışladağı Formasyonu ve alüvyonlar yeraltısuyu taşıyan başlıcabirimlerdir. Aktif tektonizma sonucu gelişen horst-graben,kırık-çatlak sistemleri vegelişen karstlaşma birimlere ikincil geçirimlilik kazandırmıştır.Karaada jeotermal alanında bulunan sıcak ve mineralli su kaynakları tuzlu sular(Na-Cl) soğuk sular ise karbonatlı (Ca-HCO3) sular tipindedir. Sahile yakın kuyusularına deniz suyu girişimi olmaktadır. Jeotermal akışkanının rezervuar sıcaklığısilis jeotermometreleriyle 38-60 ºC olarak hesaplanmıştır. Sıcak su kaynağınınDünya Meteorik Su Doğrusuna yakın yerde bulunması bu kaynağın deniz suyuetkisinde olduğunu göstermektedir. Düşük 3H ve yüksek 18O içeriği kaynağın derindolaşımlı sular tarafından beslendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
HYDROGEOCHEMICAL INVESTIGATION OF THERMAL AND MINERALWATERS OF KARAADA AND TAVSANBURNU (BODRUM)Kemal KOÇABSTRACTThe main purpose of this study was to produce hydrothermal model by determinethe chemical character from the chemical analysis of the hot and mineral watersprings which is located in Karaada geothermal field.The study area is located in Kerme (Gökova) Gulf, which lies in the south ofBodrum district of Mugla province.Main lithostratigraphic units in the study area, Triassic-Liassic dolomitic limestones(Pazardagı Formation), Liassic-Malm aged silty and marny limestones (KaradagFormation), Malm-Cenomanian aged cherty limestones (Kısladagı Formation),Upper Miocene aged magmatic rocks, Upper Cretaceous-Paleocene aged BodrumFormation and Quaternary alluviums. Among these units, Pazardagı Formation,Kısladagı Formation and alluvium are the main formation carrying groundwaters.Results of active tectonism exhibit horst-graben, crack-fracture systems andkarstic stracture provided secondary permeability to these units.Hot and minerallized water springs which is located in Karaada geothermal fieldare Sodium-Chloride type (Na-Cl) and cold groundwaters are Calcium-Carbonate(Ca-HCO3) type water. Salt water intrusion has been observed in cold water wellsclose the shore. The temperature of geothermal fluid reservoir was calculated as38-60ºC by silica geothermometers. Being close this hot water spring to the WorldMeteoric Water Line shows that this spring is under effect of the sea water. Lessamount of 3H and high amount of 18O also shows that this resource is consist ofthe deep circulation waters.