Buluş yoluyla öğrenmeyi esas alan öğretme ve sunuş yoluyla öğretme yaklaşımlarının matematik öğretiminde uygulanması konusunda matematik öğretmenlerinin görüşleri
The views of mathematics teachers on the application of discovery learning-based teaching and expository teaching approaches in mathematics instruction
- Tez No: 197133
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ASLI ÖZGÜN KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme yaklaşımı, Öğretme yaklaşımı, Öğretim yöntemi, Buluşyoluyla öğrenme, Sunuş yoluyla öğretme, Matematik öğretimi, Öğretmen görüşleri, Ders planı, Learning approach, Teaching approach, Teaching method, Discoverylearning, Expository teaching, Mathematics instruction, Teachers? views, Lesson plan
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İlköğretim ikinci kademe matematik öğretmenlerinin, ?buluş yoluyla öğrenmeyi esasalan öğretme ve sunuş yoluyla öğretme yaklaşımlarının matematik öğretimindeuygulanması? konusundaki görüşlerini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışma;2003-2004 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiile seçilen Ankara ilindeki 14 ilköğretim okulundan 25 matematik öğretmeni ileyürütülen nitel bir araştırmadır.Bu araştırma kapsamında; matematik öğretmenlerinin, matematik öğretimikonusundaki düşünceleri, derslerinde kullandıkları öğretim yöntemleri / yaklaşımları,sunuş yoluyla öğretme yaklaşımının matematik öğretiminde uygulanmasıkonusundaki görüşleri ve buluş yoluyla öğrenmeyi esas alan öğretme yaklaşımınınmatematik öğretiminde uygulanması konusundaki görüşleri araştırılmış; ayrıca sunuşyoluyla öğretme ve buluş yoluyla öğrenmeyi esas alan öğretme yaklaşımlarınınüstünlükleri ve sınırlılıkları konusundaki görüşleri ve tercihlerinin bu iki yaklaşımdanhangisi yönünde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın verileri; ilköğretimmatematik öğretmenleri ile yapılan ikili görüşmeler; ders gözlemleri veöğretmenlerden alınan ders planları aracılığıyla toplanmıştır.Araştırma sonucunda; katılımcı matematik öğretmenlerinin birçoğunun, gerek dersplanlarında, gerekse derslerinde genellikle geleneksel öğretim yöntemlerinikullandıkları; sunuş yoluyla öğretme yaklaşımının uygulanmasının daha kolay olacağıve daha az vakit alacağı, ancak buluş yoluyla öğrenmeyi esas alan öğretmeyaklaşımının da öğrenci başarısı ve öğrenci tutumu konusunda daha etkili olacağıgörüşünde oldukları belirlenmiş; ayrıca bu yaklaşımların derslerde kullanımı içinönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This qualitative study was conducted to determine the views of middle schoolmathematics teachers on ?the application of discovery learning-based teaching andexpository teaching approaches in mathematics instruction? in the second semesterof 2003-2004 academic year. Twenty-five mathematics teachers from 14 middleschools in Ankara were selected by stratified random sampling method.Within the scope of this study; beliefs of mathematics teachers about mathematicsinstruction, the methods / approaches they apply in class, their views on theapplication of expository teaching approach in mathematics instruction and theirviews on the application of discovery learning-based teaching approach inmathematics instruction were studied. Their views on the advantages anddisadvantages of expository teaching and discovery learning-based teachingapproaches as well as their preference for these two approaches were studied. Datafor the study were collected through interviews with middle school mathematicsteachers; class observations and lesson plans obtained from the teachers.As a result of the study, it was found out that most of the participated mathematicsteachers apply traditional teaching methods both in lesson plans and in class. Theystated that the application of expository teaching approach would be easier and takeless time, however discovery learning-based teaching approach would be moreeffective on achievement and attitude of the students. Morever, suggestions weremade for the application of these approaches in class.