Development of a unified method for the detection and analysis of late potentials as non-invasive predictors to ventricular tachycardia in electrocardiography
Elektrokardiyografide ventrikül taşikardisinin non-invazif prediktörleri olarak geç potansiyellerin tespiti ve analizi için bir örnek yöntem geliştirilmesi
  1. Tez No: 197139
  2. Yazar: AYAD ADAM MOUSA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Tıbbi Biyoloji, Electrical and Electronics Engineering, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ventriküler geç potansiyeller (VLPs), ventrikül taşikardisi(VT), SPOT, Ventricular late potentials (VLP), Ventricular tachycardia (VT), SPOT
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ELEKTROKARDİYOGRAFİDE VENTRİKÜL TAŞİKARDİSİNİN NON-İNVAZİF PREDİKTÖRLERİ OLARAK GEÇ POTANSİYELLERİN TESPİTİVE ANALİZİ İÇİN BİRÖRNEK YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİAyad Adam MousaHacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği BölümüÖZVentriküler geç potansiyeller (VLPs), ventrikül taşikardisi (VT) geliştirmeyeyatkın olan myokard enfarktüslü hastaların non-invazif markerleri olarakdeğerlendirilmektedir. Geç potansiyellerin tabiatı ve gerçek nedeni tam olarakanlaşılmamıştır ve bu nedenle iyi tanımlanmamıştır ve sinyal genlikleri genelolarak gürültüden ayırt etmek için çok fazla düşüktür.Bir VT hastasını standart yöntemlerle sınıflamak yanıltıcı olabilir ve başkaşekilde önlenebilecek ölüme bile yol açabilen ağır sonuçları bulunmaktadır.VT'nin non-invazif göstergesi olarak VLP'nin analizinde ve tespitinde mevcutyöntemlerin düşük tahmin oranı, elde edilen sinyallerin net olmayan tabiatınınyanı sıra, bu yöntemlerle ilgili güçlüklere de bağlı olabilir. Eğer hemen yardımedilirse ve kalp krizi hastasının yaşamını kurtaracak anahtar olan hemen tıbbibakım sağlanırsa kalp krizi geri döndürülebilir, fakat istatistiklere göre kalpkrizi kurbanlarının yüzde 95'i hastaneye ulaşmadan ölmektedir. EKG'lerindeVLP bulunmayan hastaların gösterilmiş VLP bulunanlara göre daha büyükhayatta kalma şansı bulunmaktadır. Aritmik olaylarda ve ani kardiyak ölümdetahmin aracı olarak bunların değeri hala oldukça düşüktür (%10-30), fakatVLP negatifse %95'inde olaysız olduğunu göstererek, iyi seyir tahmininde çokyüksek değer taşımaktadır.Bu çalışmanın temel amacı, sosyal karakteristikleri açısından VLP'lerimeydana getiren şeyi tanımlamak ve analiz bölgesini QRS kompleksinin sonuyerine tüm kardiyak siklusu (döngüyü) kapsayacak şekilde genişletmektir.Tahmin oranlarını artırmak ve daha iyi alternatifler sunmak amacıyla, mevcutyöntemlerin güçlüklerini de en aza indirmeyi amaçlıyoruz.İnfarktın fiziksel özelliklerinin dinamiklerine, yani Büyüklük (Size), Konum(Position) ve Oryantasyonun (Orientation) yanı sıra Zaman (Time)varyasyonlarına (SPOT) dayanarak geç potansiyelleri meydana getiren şeyingenel tanımını sunduk. Ayrıca günümüzdeki yöntemlerin temel güçlüklerinibelirledik ve ayrı zaman ve frekans yöntemlerinin bildirilen başarılarınıkullanan birörnek yaklaşımı sunduk. Bu alternatif yollar geç potansiyellerintespit oranlarını ve analiz doğruluğunu artırmaya yardımcı olabilir ve umarızdaha fazla hayat kurtarır.Bu birörnek yöntem mevcut yöntemlerin güçlüklerinden kaçınırken, bildirilenbaşarılarının avantajlarını kullanmaktadır. Dalga biçimi dönüşüm yöntemi(wavelet transform method), karmaşık cepstrum, homomorfik filtreleme veyapay nöral ağlarla destklenen sürecin iskeletini meydana getirdi.Günümüzdeki yöntemlerin bildirilen sonuçları ile kıyaslandığında, bu yöntemartmış bir performans gösterdi.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A UNIFIED METHOD FOR THE DETECTION ANDANALYSIS OF LATE POTENTIALS AS NON-INVASIVE PREDICTORS TOVENTRICULAR TACHYCARDIA IN ELECTROCARDIOGRAPHYAyad Adam MousaHacettepe University, Department of Electrical and Electronics EngineeringABSTRACTVentricular late potentials (VLPs) are considered as non-invasive markers ofpatients with myocardial infarction, which are prone to the development ofventricular tachycardia (VT). The nature and exact cause of late potentials arenot well understood and therefore not well defined and signal amplitudes areusually too low to be differentiated from noise.Classifying a VT patient by standard methods can be misleading and havegrave consequences that may even lead to an otherwise preventable death.The low prediction rate of current methods in the analysis and detection ofVLP as a non-invasive indicator of VT may be due to the drawbacksassociated with these methods as well as the unclear nature of the soughtsignal. Heart attack can be reversed if help is given quickly and the key tosaving the life of a heart attack patient is immediate medical care butaccording to statistics, 95 percent of heart attack victims die before reachingthe hospital. Patients without VLP in their ECGs have a greater chance ofsurvival than those who have demonstrated VLP. Their value as predictive ofarrhythmic events and sudden cardiac death is still relatively low (10-30%),but very high in predicting a good outcome, showing 95% event free if VLPnegative.The main aim of this work is to define what constitutes VLPs in terms of theirphysical characteristics and to broaden the analysis region to include theentire cardiac cycle rather than just the end of the QRS complex. We also aimto minimize the drawbacks of current methods in order to increase theirpredictive rates and present better alternatives.We have introduced a general definition to what constitutes late potentialsbased on the dynamics of the physical properties of the infarct; namely Size,Position Orientation in addition to their Time variations (SPOT). Also wetackled the major drawbacks of current methods and presented a unifiedapproach that utilizes the reported successes of individual time and frequencymethods. These alternative means may help in improving the detection ratesand analysis accuracy of late potentials and hopefully save more lives.This unified method avoids the potential pitfalls of current methods whiletaking advantage of their reported successes. The wavelet transform methodformed the backbone of the process supported by the complex cepstrum,homomorphic filtering and artificial neural networks. The method showed animproved performance as compared to the reported results of currentmethods.