Kirişli (Çatalgöl) dağı (Gelendost-Yalvaç-Isparta) florası
The flora of Kirişli (Çatalgöl) mountain (Gelendost-Yalvaç-Isparta)
- Tez No: 197140
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ YILDIRIMLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kirişli (Çatalgöl) dağı, (Gelendost-Yalvaç-Isparta), Flora, Kirişli (Çatalgöl) mountain, (Gelendost-Yalvaç-Isparta)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 419
Özet
K R ŞL (ÇATALGÖL) DAĞI (GELENDOST-YALVAÇ-ISPARTA) FLORASIBedrettin SelviÖZKirişli (Çatalgöl) dağına (Gelendost-Yalvaç-Isparta) 2001-2004 yılları arasındagerçekleştirilen 20 bilimsel gezi ile 3627 bitki örneği toplanmış ve bunlarındeğerlendirilmesi sonucu 114 familya, 505 cins, 1045 doğal, 67 yetiştirme olmaküzere 1112 tür, 30 alttür ve 9 varyete olmak üzere 1151 takson saptanmıştır.Araştırma alanındaki en büyük beş familya Asteraceae Giseke (121 tür, % 10.88),Fabaceae Juss. (96 tür, 8.63), Brassicaceae Juss. (84 tür, %7.55), Poaceae Juss.(81 tür, % 7.28), Lamiaceae Juss. (68 tür, % 6.12); en büyük beş cins AstragalusL. (18 tür, % 1.62), Alyssum L. (17 tür, % 1.53), Euphorbia L. (16 tür, % 1.44),Centaurea L. (14 tür, % 1.26), Verbascum L. (13 tür, % 1.17) ve endemik tür sayısı149 (% 14.26)'dır. Araştırma alanından saptanan fitocoğrafik elementler sırasıylaran-Turan (190 tür, % 18.18), Akdeniz (167 tür, % 15.98), Avrupa-Sibirya (56 tür,% 5.36)'dır.Araştırma alanı ile ilgili coğrafik, jeolojik, iklimsel, vejetasyon, familyadan varyetebasamağına kadar taksonların teşhis anahtarları, endemik olan ve nadir bitkilerintehlike basamakları, araştırma alanının içinde bulunduğu B3 karesi için yeni karekaydı (87 tür), ?Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası?ndaki betiminden farklıözellikler gösteren türler ve de bilim dünyası için 2 cins ve 2 türün varlığı ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
THE FLORA OF K R ŞL (ÇATALGÖL) MOUNTAIN (GELENDOST-YALVAÇ-ISPARTA)Bedrettin SelviABSTRACTThe 3627 specimens were collected in 20 scientific field trips to Kirişli (Çatalgöl)mountain (Gelendost-Yalvaç-Isparta) between 2001-2004 and by evaluation ofthese, 114 families, 505 genera, 1112 species, 30 subspecies and 9 varietiestotally 1151 taxa were determined, which of these are 1045 natural and 67cultivated. The largest five families are as below: Asteraceae Giseke (121 species,% 10.88), Fabaceae Juss. (96 species, 8.63), Brassicaceae Juss. (84 species,%7.55), Poaceae Juss. (81 species, % 7.28), Lamiaceae Juss. (68 species, %6.12); the largest genera are as below: Astragalus L. (18 species, % 1.62),Alyssum L. (17 species, % 1.53), Euphorbia L. (16 species, % 1.44), Centaurea L.(14 species, % 1.26), Verbascum L. (13 species, % 1.17) and number of endemicspecies are 149 (% 14.26. Phytogeographical elements that were determined inthe research area are Irano-Turanian (190 species, % 18.18), Mediterranean (167species, % 15.98), Euro-Siberian (56 species, % 5.36) respectively.Geographical, geolojical, climatical and vegetation of the research area and thekey of taxa that range from family to variety step were given. Threaten categoriesendemic and rare plants and new records for B3 square (87 species) that theresearch area is located, were determined. The species that have differentfeatures from descriptions in ?Flora of Turkey and East Eagean Islands? and twonew genera and two new species for science were described.