LPI radar sinyallerinin analizi
Analysis of LPI radar signals
- Tez No: 197154
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: LPI Radars, Spread Spectrum, Linear FM, polyphase coding, polytimecoding, Zero Crossing, Short Time Fourier Transform (STFT), Wigner-VilleDistribution (WVD), Cyclostationary Signal Processing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
LPI RADAR S NYALLER N N ANAL ZCANER TEZELÖZLPI (Low Probability of Intercept, Yakalanma Olasılığı Düşük) radarlar, geniş frekansbantlarında çalışırlar, tepe güçleri çok düşüktür ve böylece düşman almaçlarıtarafından tespiti zorlaştırılmıştır. LPI radarlarda taşıyıcı sinyalin faz ya da frekansızamanın sabit olmayan bir fonsiyonudur. Sinyalin bu şekilde kodlanması faz ya dafrekansta zamana bağlı süreksizlikler ya da salınımlar yarattığı için LPI sinyallerigeniş bantlı sinyallerdir. Kullanılan kod yapısı sayısal devrelerle oluşturulduğu içinseçmeli olarak değiştirilerebilir. LPI radar almacı, hedeften dönen düşük güçlüsinyallerin bilinen kod sinyali ile çapraz ilinti fonsiyonunu hesaplayarak sinyalinenerjisini daha dar bir banda sıkıştırır ve sinyal/gürültü oranını arttırır. Darbesıkıştırma işlemi adı verilen bu aşamadan sonra klasik darbeli radarlar gibi hedefbelirleme işlemi yapar.LPI sinyallerinin tepe gücü düşük olduğundan kod yapısını bilmeyen düşmanunsurlar tarafından farkedilmeleri güçtür. Bu tez çalışmasında, sıklıkla kullanılan LPIsinyalleri tanıtılmış ve bu sinyallerin analizi için 4 farklı yöntem incelenmiştir. SıfırEkseni Kesme (SEK) yöntemi, Kısa Zamanlı Fourier Dönüşümü (KZFD), Wigner-VilleDağılımı (WVD) ve Çevrimsel-Durağan Sinyal şleme (ÇDSA) yöntemleri incelenmişve bilgisayar simülasyon yordamları ile LPI sinyalleri üzerindeki başarımlarıincelenmiştir.ANAHTAR SÖZCÜKLER: YOD radarlar, Yayılı zge, Doğrusal FM, ÇokevreliKodlama, Çokzamanlı Kodlama, Sıfır Ekseni Kesme, Kısa Zamanlı FourierDönüşümü, Wigner-Ville Dağılımı, Çevrimsel-Durağan Sinyal şleme.Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yakup ÖZKAZANÇ, Hacettepe Üniversitesi, Elektrik veElektronik Mühendisliği Bölümü.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF LPI RADAR SIGNALSCANER TEZELABSTRACTLPI (Low Probability of Intercept) radars occupy wide frequency bands and have verylow peak power so they are difficult to be detected by hostile intercept receivers. InLPI radars, the phase or frequency of the carrier frequency is a non-constant functionof time. Coding of the signal in such a manner causes many discontinuities orfluctuations in phase or frequency so LPI signals are wideband signals. Since thecode structure is formed by digital circuitry, the code may be altered arbitrarily. LPIradar receiver increases the signal-to-noise ratio by compressing the energy of theweak received signal reflected from the target to a narrower frequency band bycalculating the cross-correlation function of it with the known code signal. After thisstage which is called pulse compression the radar performs target detectionoperation like a usual pulsed radar.Since they have low peak power LPI signals are hard to be recognized by hostileunits who do not have information about code structure. In this thesis , frequentlyused LPI signals are introduced and four different methods are examined to analyzeLPI signals. Zero-Crossing method, Short Time Fourier Transform (STFT), Wigner-Ville Distribution (WVD) and Cyclostationary Signal Analysis method are investigatedand their performances on LPI signals are presented by utilizing computer simulationprocedures.