Zararlı atık ve endüstriyel atıksu arıtımında kullanılan bakteri populasyonlarının yüzey özelliklerinin araştırılması
Investigation of surface properties of bacterial populations used in hazardous waste and industrial wastewater treatment
- Tez No: 197155
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM SANİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon kaynakları, yüzey özellikleri, hidrofobisite, bakteritaşınımı, akış hızları, fenol, glikoz, Carbon source, surface properties, hydrophobicity, bacteria transport, flow velocities, phenol, glucose.Advisior: Assist. Prof. Dr. Selim SANİN, Hacettepe University, Department ofEnvironmental Engineering, Environmental Engineering Sectionii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ZARARLI ATIK VE ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITIMINDA KULLANILANBAKTERİ POPULASYONLARININ YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIGonca YılmazÖZMikroorganizmaların kullandıkları karbon kaynaklarına bağlı olarak yüzeyözelliklerinde meydana gelen değişikliklerin gözenekli ortamda taşınıma etkisi,kesikli ve kolon reaktörler kullanılarak incelenmiştir. Kesikli reaktörler,mikroorganizmaların üreme kinetiklerinin, kolon reaktörler ise taşınım özelliklerininbelirlenmesinde kullanılmıştır. Petrol türevleri ile kirletilmiş topraktan izole edilenmikroorganizma kültürleri, fenol ve glikoz olmak üzere iki farklı karbon kaynağınınbulunduğu ortama aşılanmış, gelişim evrelerine bağlı olarak yüzey özelliklerindemeydana gelen değişiklikler izlenmiştir. Karbon kaynağı olarak fenol'ü kullananmikroorganizmaların yüzey hidrofobisitesinin, glikoz kullanan kültürlere oranladaha yüksek olduğu, gelişim evrelerine bağlı olarak da yüzey özelliklerin veyumaklaşma miktarlarının değişebileceği tespit edilmiştir.Kolon reaktörlerde, mikroorganizmaların yüzey hidrofobisitelerindeki değişimebağlı olarak farklı akış hızlarında taşınım özellikleri incelenmiştir. Deneylerde 4,5mL/d (düşük akış hızı) ve 10 mL/d (yüksek akış hızı) olmak üzere iki farklı akışhızı kullanılmıştır. Yüksek yüzey hidrofobisitesine sahip mikroorganizmalarınkolonda taşınımlarının, düşük yüzey hidrofobisitesine sahip mikroorganizmalaraoranla daha zor olduğu, hidrofobik yüzey özelliği gösteren mikroorganizmalarınkolonda kum yüzeyine tutunma oranlarının daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF SURFACE PROPERTIES OF BACTERIAL POPULATIONSUSED IN HAZARDOUS WASTE AND INDUSTRIAL WASTEWATERTREATMENTGonca YılmazABSTRACTChanges in the surface properties of microorganisms, depending on the carbonsource differences were investigated by batch and continous systems. The effectof surface properties on bacterial transport in porous media is studied usingcolumn reactors.Microorganism cultures isolated from soil portions polluted by oil derivatives wereinoculated to media with two different carbon sources, namely phenol and glucose.Following isolation growth kinetics of microorganisms were determined by usingbatch reactors.Hydrophobicity of microorganisms which utilized phenol as the carbon sourcewere observed to be higher than the group of microorganisms with glucose as thecarbon source. Surface properties and flocculation amounts may changedepending on growth phases.Different flow velocities, 4,5 mL/min (low flow velocity) and 10 mL/min (high flowvelocity), were used in column reactors in order to observe transport behaviorrelated to bacterial surface properties. Advection through the colums wereobserved to be more diffucult for microorganisms with higher surfacehydrophobicity compared to microorganisms with lower surface hydrophobicity.Moreover, the percentage of the microorganisms absorbed on the sand surfacewere higher for the microorganisms with hydrophobic surface properties.