Metisilin dirençli Staphylococcus aureus suşlarının antibiyotik duyarlılıkları ve PCR-RFLP ile tiplendirilmesi
Typing of methicillin resistant Staphylococcus aureus strains by antibiotic susceptibility and PCR-RFLP
  1. Tez No: 197153
  2. Yazar: ASLI METE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER AKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA, Hastane Enfeksiyonları, PCR-RFLP, Coa, Antibiyotikduyarlığı, MRSA, Nosocomial infection, PCR-RFLP, Coa, Antibiotic susceptibility
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
MET S L N D RENÇL Staphylococcus aureus SUŞLARININ ANT B YOT KDUYARLILIKLARI VE PCR-RFLP LE T PLEND R LMESASLI METEÖZSon yıllarda, metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) dünya çapında görülenhastane kaynaklı enfeksiyonların en yaygın nedenlerinden biri haline gelmiştir. S.aureus'un kesin ve hızlı olarak tiplendirilmesi bu organizmanın kontrolü için büyükönem taşımaktadır. MRSA izolatlarını tiplendirmek üzere birçok tiplendirme yöntemibulunmaktadır. Bu yöntemler MRSA izolatları arasındaki fenotipik ve genotipikfaklılıkları esas almaktadır.Coa geni PCR-RFLP analizi, koagülaz genin PCR amplifikasyonunu takiben Alu Ienzimi ile kesimi ve kesim sonucu elde edilen restriksiyon fragmentlerinin uzunlukanalizidir (RFLP).Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin çeşitli servislerinde yatmaktaolan hastalardan Ocak 2003 tarihi itibari ile 6 aylık bir dönemde toplanan MRSAörnekleri antibiyotik duyarlılıkları ve PCR-RFLP yöntemleri ile tiplendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
TYPING OF METHICILLIN RESISTANT Staphylococcus aureus STRAINS BYANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY AND PCR-RFLPAslı MeteABSTRACTIn the past decade, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) are anincreasingly common cause of nosocomial infection worldwide. Accurate and rapidtyping of S. aureus is crutial for the control of this organism. There are lots of typingsystems for distinguishing individual strains of MRSA. These typing methods arebased on either phenotypic or genotypic differences among MRSA strains.Coagulase gene PCR-RFLP analysis is a novel typing method for MRSA based onpolymerase chain reaction amplification of the coagulase gene followed by Alu Irestriction digestion and analysis of restriction fragment length polymorphism (RFLP).In this study, coagulase gene PCR-RFLP analysis and antibiotic susceptibilitytechniques were used to type MRSA isolates recovered from hospitalized patients ofHacettepe Universty Faculty of Medicine in 6 months period starting from October2003.