Çevrimiçi eğitimde içerik yeniden kullanımına çözüm olarak bir WEB tabanlı öğrenme nesnesi geliştirme aracının tasarlanması ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of a WEB based reusable learning object authoring tool as a solution for concent reuse in on-line learning
  1. Tez No: 197188
  2. Yazar: CEMAL KOPLAY
  3. Danışmanlar: HARUN ARTUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel içerik geliştirme, öğrenme nesneleri, öğrenme nesnesihavuzu, öğrenme nesnesi oluşturma motoru, Instructional content authoring, learning objects, learning objectrepository, learning object rendering engine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Web tabanlı eğitsel içerik geliştirme zahmetli, yoğun emek isteyen ve yüksekmaliyetli bir süreçtir. İçerik geliştiricilerin e-öğrenme standartları, bilişimteknolojileri, eğitsel yaklaşımlar gibi bir takım güçlükleri yenmeleri gerekmektedir.Bu güçlüklerin yenilebilmesi için eğitsel içerik geliştirme sürecinde birçokdisiplinden insan gücüne ihtiyaç vardır. Bu nedenlerden dolayı eğitsel içerikgeliştirmek maliyeti yüksek bir iştir. Maliyetlerin düşürülmesi, etkinliğin arttırılmasıve geliştirilen eğitsel içeriklerin kalitesinin artırılması için içeriklerin yenidenkullanılabilmesi önemli bir konudur.Öğrenme nesneleri eğitsel içeriklerin yeniden kullanılabilmesi için geliştirilmiş biryaklaşımdır. Bu yaklaşımda eğitsel içerikler tek bir öğrenme amacı etrafındagelişen, yeniden kullanılabilen en küçük içerik parçaları olarak tanımlananöğrenme nesnelerinden oluşturulmaktadır. Fakat öğrenme nesnelerinin yenidenkullanılabilirliliği ne derece sağlayabileceği bazı parametrelere bağlıdır ve buparametrelerin her zaman sağlamasında zorluk yaşanmaktadır.Şu anki içerik geliştirme araçlarının gerçekte eğitsel içerik geliştirmek içintasarlanmaması yeniden kullanılabilirliliğin sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Buproblemin üstesinden gelmek için yapılan çalışmada eğitsel içeriklerin yenidenkullanılabilirliliği en üst seviyeye çıkarabilecek bir içerik geliştirme aracının tasarımıve gerçekleştirilmesi ele alınmıştır. Öğrenme nesneleri kavramı üzerine inşa edilensistem kolay ve etkili içerik geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamındaöğrenme nesneleri biçimden bağımsızlaştırılıp, katmanlara bölünmüştür.Tanımlanan bir içerik veri modeli ile öğrenme nesnelerinin oluşturulması, birhavuzda saklanması ve devingen olarak dağıtılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Web-based educational content development is a laborious and high cost processwhich requires intensive effort. Content developers should beat difficulties such as,e-learning standards, information technologies, and educational approaches. Toovercome these difficulties human labor from various disciplines is necessary.Accordingly, educational content development is a high-cost work. Therefore,reusability of the content is an important subject in order to decrease theexpenses, to increase the effectiveness, and to enhance the quality of thedeveloped educational contents.Learning objects is an approach which is developed for reusing the contents. Withthis approach, the educational contents are composed of learning objects whichare developed as a means to unique learning purpose, and defined as reusablesmallest content elements. However, the level of the reusability of learning objectsdepends on some parameters and it is hard to obtain these parameters in alloccasions.Since recent content development tools are not designed for instructional contentdevelopment, it is hard to achieve reusability. In this work, to overcome thisproblem, we consider the design and the implementation of a content developmenttool which can raise the reusability of the educational contents to highest level.The system built on the concept of learning objects, aims to develop easy andefficient contents. Learning objects are modified to be format-free and divided in tolayers. The other aims were to build learning objects using a defined content datamodel, to keep them in a repository, and to distribute them dynamically.