Kimya eğitiminde proje tabanlı öğrenmenin incelenmesi ve öneriler
Investigation of project based learning in chemistry and suggestions
- Tez No: 197189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Kimya Eğitimi, Project-based Learning Approach, Chemistry EducationAdviser: Yrd. Doç. Dr. Emine Erdemii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, geleneksel öğretime kıyasla proje tabanlı öğrenmeyaklaşımının, ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin kimya konularındaki başarısınaetkisini test etmektir.Çalışmanın evrenini T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 7. ve 8. sınıflaroluşturmaktadır. Bu evrenin örneklemini Eskişehir ili Mihalıççık ilçesi Şehit Ali Usta,Gazi Mustafa Kemal ve Günsazak ilköğretim okulları 7. ve 8. sınıfta okuyan 91öğrenci oluşturmaktadır. Proje tabanlı öğrenme yaklaşımına ilişkin olarak görüşlerinebaşvurulan üç okuldaki Fen bilgisi öğretmenleri araştırmada yer almışlardır. Çalışma2003-2004 öğretim yılı güz döneminde yapılmıştır.Çalışmada ön test-son test deney grubu ve kontrol grubu dizaynı kullanılmıştır.Deney grubu ve kontrol grubu oluşturulurken çalışmanın örneklemini oluşturanöğrencilerden rastgele seçilmiştir. Deney grubunda proje tabanlı öğrenme yaklaşımıile kontrol grubunda ise geleneksel yöntem ile konular işlenmiştir. 7.sınıföğrencilerinin oluşturduğu deney ve kontrol grubunda ?Maddenin ç YapısınaYolculuk? ünitesinde yer alan ?Maddelerin Sınıflandırılması ve Dönüşümler? ve?Atomun Yapısı ve Periyodik Cetvel? konuları, 8.sınıf öğrencilerinin oluşturduğudeney ve kontrol grubunda ise ?Maddedeki Değişim ve Enerji? ünitesinde yer alan?Kimyasal Bağlar?, ?Kimyasal Tepkimeler? ve ?Asitler, Bazlar ve Tuzlar? konularıişlenmiştir. Çalışmada gerekli olan veriler 7 ölçüm aracı ve anket kullanılaraktoplanmıştır. Bunlar; Fen Bilgisi Dersinin şlenişi le lgili Öğrenci Düşünceleri Formu Ive II, Öğrenci Görüşleri Anketi, Fen Bilgisi Dersi Öğretmen Anketi, Fen Bilgisi DersiTutum Ölçeği, 7. ve 8. sınıf için iki farklı Fen Bilgisi Dersi Başarı Testindenoluşmaktadır.Bu çalışmada karşılaştırmalar t-testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları şöyledir:7.sınıflarda deney ve kontrol grubu başarılarındaki artış karşılaştırıldığında deneygrubu lehine bir fark vardır. Ancak istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmamıştır.Ancak başarı artış yüzdeleri dikkate alındığında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. 7.sınıflarda deney ve kontrol gruplarının tutumları karşılaştırıldığında deney grubununortalamasının kontrol grubu ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Bu farkistatistiksel olarak da anlamlıdır. 8.sınıflarda deney ve kontrol grubu başarılarındakiartış karşılaştırıldığında deney grubu lehine istatistiksel olarak da anlamlı bir farklılıkgörülmektedir. 8. sınıflarda deney ve kontrol gruplarının tutumları karşılaştırıldığındadeney grubunun ortalamasının kontrol grubu ortalamasından düşük olduğugörülmektedir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.Bu çalışmanın bulguları ışığında kimya konularında öğrencilerin başarılarınıartırmada, öz benliklerinin güçlenmesine katkıda bulunmada, akademik başarı vekalıcılığı artırmada, işbirlikli öğrenmede ve bireysel öğrenmede proje tabanlı öğrenmeyaklaşımının daha etkili olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test the effect of project-based learning approachinstead of conventional education on the achievement of students in chemistrysubjects and the permanence of their knowledge.The environment of the study is 7th and 8th grades affiliated to the Turkish RepublicMinistry of National Education. The sample of this environment is 91 studentsattending 7th and 8th grades in Şehit Ali Usta, Gazi Mustafa Kemal and Günsazakprimary schools in Mihaliççik district of Eskişehir province. The science teachers ofthese three schools whose views about project-based learning approach were askedalso participated in the study. The study was conducted in the 2003-2004 educationyear autumn term.The pretest-final test experiment group and control group design was used in thestudy. While the experiment group and control group were formed, random studentswere picked from the sample. In the experiment group, the subjects were studiedusing project-based learning approach, and in the control group using conventionalmethods. The subjects studied in the experiment and control groups from 7th gradeswere ?Classification of Matter and Transformations? and Structure of the Atom andPeriodic Table? in the unit ?Journey to the Inner Structure of Matter?; while 8th gradesstudied ?Chemical Bonds?, ?Chemical Reactions? and ?Acids, Bases and Salts? in theunit ?The Change in Matter and Energy?. The data needed for the study werecollected using 7 measurement devices and questionnaires. These are: Form I and IIConcerning Thoughts of Students on the Teaching of Science Lessons, StudentViews Questionnaire, Science Lesson Teacher Questionnaire, Science LessonBehaviour Scale and two distinct Science Lesson Achievement Tests for 7th and 8thgrades.iIn this study, the comparisons were analyzed with the t-test. Analysis results are asfollows: In the 7th grade students, when the achievement increases in the experimentand control groups was compared, the experiment group takes the lead. But thedifference was not statistically meaningful. However, when achievement increasepercentages were taken into account, a meaningful difference was observed. In the7th grade students, when the behaviour of the experiment and control groups wascompared, it was observed that the avarage of the experiment group was higher thanthat of the control group. This time, the difference is statistically meaningful as well. Inthe 8th grades, when the achievement increase in the experiment group and controlgroup was compared, it was observed that the avarage of the experiment group waslower that that of the control group. This difference is not statistically meaningful.In light of findings of this study, it has been concluded that project-based learningapproach will be more effective in increasing the achievement of students, fortifyingtheir self-concepts, increasing their academic achievement and permanence, and incooperative learning and individual learning.