2-[(5-metilizoksazoal-3-il)amino]-2-okso-etil metakrilatın glisidilmetakrilat ve etilmetakrilat ile kopolimerizasyonu
Copolimerzation of 2-[(5-methylisoxazol-3-yl)amino]-2-oxo-ethyl methacrylate with glycidylmethacriylate and ethylmethacriylate
  1. Tez No: 197238
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: 2-[5-Metilizoksazol-3-il)Amino]-2-Okso-Etil Metaktilat, Kopolimerizasyon, Monomer Reaktivite Oranı, Termal Özellikler, AntimikrobiyalAktivite, 2-[5-Methylisoxazol-3-yl)Amino]-2-Oxo-Ethyl Methacrylate, Copolymerization, Monomer Reactivity Ratios, Thermal Properties, AntimicrobialActivity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
iii2-[(5-MET LOKSAZOL-3- L)AM NO]-2-OKSO-ET L METAKR LATINGL S D LMETAKR LAT VE ET LMETAKR LAT LEKOPOL MER ZASYONUŞükran GÜVENErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Eylül 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. Cengiz SOYKANÖZETBu çalışmada, 2-[(5-Metiloksazol-3-il)Amino]-2-Okso-Etil Metaktilat (IAOEMA)monomeri 70oC'de faz transfer maddesi trietil benzilamonyumklorür yanında asetonitrilçözeltisinde 2-klor-N-(5-metilizoksazol) asetamit ile sodyummetakrilattan sentezlendi.1 13Monomerin yapısı H-NMR ve C-NMR spektroskopik teknikleri kullanılarakkarakterize edildi. IAOEMA'nın homopolimeri 1,4-dioksan çözeltisinde azot atmosferialtında, 70oC'de %1 oranında AIBN başlatıcısı kullanılarak hazırlandı.IAOEMA'nın Glisidilmetakrilat (GMA) ve Etilmetakrilat (EMA) ile değişikoranlardaki kopolimerleri 1,4-dioksan çözeltisinde %1 oranında AIBN (Azo-biszobütironitril) başlatıcısı kullanılarak 70oC'de %10'un altındaki dönüşümlerdehazırlandı. Kopolimer bileşimleri elementel analiz ile belirlendi. Monomer reaktiviteoranları Fineman-Ross (F-R) ve Kelen-Tüdös (K-T) metotlarıyla ve lineer olmayandeğişkenlerdeki hata metodu modeli bilgisayar programı RREVM ile hesaplandı.Kopolimerlerin FTIR ve 1H-NMR spektrumları yorumlandı. Polimerlerin yumuşamasıcaklıkları DSC ile ve termal kararlılıkları TGA ile çalışıldı. Polimerlerin molekülağırlıklar GPC ölçümleri ile elde edildi. Polimerin antimikrobiyal özellikleri farklıbakteri ve mantarlara karşı test edildi.
Özet (Çeviri)
ivCOPOLIMERIZATION OF 2-[(5-METHYLISOXAZOL-3-YL)AMINO]-2-OXO-ETHYL METHACRYLATE WITH GLYCIDYLMETHACRIYLATE ANDETHYLMETHACRIYLATEŞükran GÜVENErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesMS. Thesis, September 2005Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Cengiz SOYKANABSTRACTIn this study, 2-[(5-Methylisoxazol-3-yl)amino]-2-oxo-ethyl methacrylate (IAOEMA)monomer was synthesized from 2-Chloro-N-(5-methylisoxazol) acetamide andosodiummethacrylate in acetonitrile solvent at 70 C in the presence oftriethylbenzylammonium chloraid as phase transfer mater. The structure of monomerwas characterized by, 1H-NMR and 13C-NMR spectroscopic techiques. The synthesis ofhomopolymer of IAOEMA was carried out in 1,4-dioxane solvent under nitrogenatmosphere at 70 oC using 1%AIBN as an initiator.Copolymers having various IAOEMA with gylcidyl methacrylate (GMA) and ethylmethacrylate (EMA) contents were prepared in 1,4-dioxane solvent using 1%AIBN asinitiator at 70 oC with the conversions below of 10%. The copolymer composition weredetermined by elemental analysis. Monomer reactivity ratios were calculated bothFinemann-Ross (F-R) and Kalen-Tüdös (K-T) methods, and a nonlinear error invariablemodel method with the computer program RREVM. The FTIR, and 1H-NMR spectra ofthe copolymers are discussed. The glass transition temperature of polymers wereinvestigated by DSC and also thermal stabilities were studied by TGA. The molecularweights of the polymers were obtained by GPC measurements. The antimicrobialactivities of polymers were tested against different bacteria and fungi.