Ali Dağı'nın (Kayseri) oppiid akarları üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on the oppiid mites of Ali Mountain (Kayseri)
  1. Tez No: 197246
  2. Yazar: HAMİDE ALİDAĞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUSRET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Dağı, Kayseri, Oppiidae, akarlar, sistematik, Ali Mountain, Kayseri, Oppiidae, mites, systematics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ALİ DAĞI'NIN (KAYSERİ) OPPİİD AKARLARI ÜZERİNE SİSTEMATİKARAŞTIRMALARHamide ALİDAĞIErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZÖZETAli Dağı'ndan toplanan döküntü ve toprakta yaşayan oppiid akarlar sistematikbakımdan değerlendirilmiş ve iki alt familyaya ait toplam beş tür tespit edilmiştir. Butürlerden; Discoppia (Cylindroppia) cylindrica (Pérez-Iñigo, 1964) ve Berniniellabicarinata (Paoli, 1908) Türkiye faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Daha önceTürkiye'den kaydedilmiş olan Medioppia obsoleta (Paoli, 1908), Microppia minus(Paoli, 1908) ve Oppiella nova (Oudemans, 1902)'ye bu çalışmada da rastlanmıştır.Tespit edilen türler; ışık mikroskobunda incelenerek özgün şekilleri çizilmiş,fotoğrafları çekilmiş, çeşitli vücut yapılarına ait ölçümleri yapılmış, yaşama alanları iledünyadaki yayılışları verilmiş ve çeşitli sistematik sorunları tartışılmıştır. Ayrıca,araştırma alanında kaydedilen türlerin ait olduğu alt familyalar için teşhis anahtarıverilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON THE OPPIID MITES OF ALIMOUNTAIN ( KAYSERI )Hamide ALİDAĞIErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. S. Thesis, August 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZABSTRACTThe oppiid mites dwelling in litter and soil collected from Ali Mountain have beenevaluated from systematic viewpoint; totally five species belonging to two subfamilieshave been identified. Of these; Discoppia (Cylindroppia) cylindrica (Pérez-Iñigo, 1964)and Berniniella bicarinata (Paoli, 1908) are new records for the Turkish fauna. In thisstudy, it has also been found Medioppia obsoleta (Paoli, 1908), Microppia minus (Paoli,1908) and Oppiella nova (Oudemans, 1902) that have been recorded previously fromTurkey.The identified species were examined by a light microscopy; specific figures were hand-drawn and also photographed. The measurements belonging to their various bodystructures were done; their habitats and distributions on the world were given andsystematical problems discussed. Moreover, an identification key is provided for thesubfamilies including species that are recorded in the investigation area.