Cd-Zn ve Cd-Sn ikili ötektik alaşımlarının doğrusal katılaştırılması
Directional solidificaion of the Cd-Zn and Cd-Sn binary eutectic alloys
- Tez No: 197259
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kili ötektik alaşımlar, katılaştırma, mikroyapı, Binary eutectic alloys, solidification, microstructure
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Cd-Zn ve Cd-Sn K L ÖTEKT K ALAŞIMLARININ DOĞRUSALKATILAŞTIRILMASIHicran YILDIRIMErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet GÜNDÜZÖZETBu çalışmanın amacı, mikroyapı parametresi olan λE (lameller arası mesafe)'ninËbüyütme hızı V ve soğutma hızı T gibi katılaştırma parametrelerinin fonksiyonu olarakdeğişimini incelemektir. Bu nedenle Cd-Zn ötektik alaşım sisteminden altı, Cd-Snötektik alaşım sisteminden ise beş numune farklı hızlarda doğrusal olarakkatılaştırılmıştır.Ötektik numunelerin hazırlanması için yüksek saflıktaki (%99,99) metallerin ağırlıkçaoranı ayarlandıktan sonra vakumlu eritme fırınındaki grafit potası içerisinde eritilmiştir.Daha sonra eriyik haldeki alaşım önceden sıcak döküm fırınına yerleştirilen grafitpotalarına (4mm iç çapında, 6,35mm dış çapında ve 200 mm uzunluğunda) dökülmüş vekatılaştırılmıştır. Sıcak döküm fırınından çıkartılan bir numune Bridgman tipi doğrusalkatılaştırma fırınına yerleştirilerek doğrusal olarak katılaştırılmıştır. Bu işlem aynısıcaklık gradyentinde (G), değişik katılaştırma hızlarında V (8-80) µm/s diğernumunelere de uygulanmıştır. Mikroyapıyı açığa çıkarmak için, hazırlanmış olannumuneler üzerine metalografik işlemler uygulanmıştır. Bu işlemlerden sonra λEdeğerlerini bulmak için numunelerin fotografları mikroskoba monte edilen fotografçekme ünitesi aracılığıyla çekilmiştir. Doğrusal kesişim metodu kullanılarak buËfotograflardan λE değerleri bulunmuştur. λE'nin V ve T 'ya göre değişimi ve bağlılığıËlineer regresyon analizi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. V ve T 'nın artmasına bağlıolarak λE'nin azaldığı görülmüştür.Son olarak elde edilen deneysel sonuçlar, teorik model ve önceki deneysel sonuçlarlakarşılaştırılmış ve birbirleri ile uyum içerisinde oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DIRECTIONAL SOLIDIFICATION of the Cd-Zn and Cd-Sn BINARYEUTECTIC ALLOYSHicran YILDIRIMErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, August 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mehmet GÜNDÜZABSTRACTThe purpose of this work was to investigate the microstructural parameter λE (thelamellar spacing) as a function of the solidification parameters such as temperatureËgrowth rate V and cooling rate T . Therefore, six samples from Cd-Zn eutectic alloysystem and five samples from Cd-Sn eutectic alloy system were directionally solidifiedwith different V.The eutectic samples were prepared by melting weighed quantities of metals (99,99 %)high purity in a gpaphite crucible within a vacuum melting furnace. After the moltenalloy was poured into graphite crucibles ( 4 mm ID, 6,35 mm OD and 200 mm lenght)which were placed in the hot filling furnace and then directioanally solidified. Onesample which was taken from the filling furnace was positioned into the Bridgman typedirectional solidification furnace in order to directioanally solidified. The same processhas been applied to the other samples with different solidification V (8-80) µm/s in thesame G. After this process, the photographs of samples have been taken. In order toexamine the microstructure of the samples, metallographic processes have been carriedout on the directionally solidified samples. After this process, the photographs of thesamples were taken via photographic unit in order to find the values of λE. The value ofλE were found by means of applying linear intercept method on the photographs. The λEvalue was analysied by regression analysis. It has been found that λE decreases with theËincreasing values of V and T .Finally, the results obtained in this study have been compared with theoretical modelsand the previous experimental results. It has been observed that they were in agreement.