Stratejik işlem planlama
Strategic operation planning
  1. Tez No: 197299
  2. Yazar: ÖMER ÖZTÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM GÖLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik işlem planlama, stratejik imalat performansı, rekabetöncelikleri, en iyi uygulamalar, bulanık yaklaşık çıkarsama, Strategic operation planning, strategic manufacturing performance, competitive priorities, world class manufacturing, fuzzy approximate reasoning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teoride, fonksiyonel birimlerdeki stratejik işlemler işletme seviyesindeki stratejilerlebütünleşir ve bu stratejileri destekler. bütünleşmesinin stratejikşlemlerinorganizasyonel performansı arttırmaya katkı sağlayacağı düşünülür. Bir dizi mümkünişlem planları üretmek, çok sayıda üretim değişkenlerinin dikkate alınması nedeniylezor bir problemdir. Doğru ve gerçeğe en yakın şekilde elde edilecek stratejik imalatperformansı bu tip zor kararların verilmesini kolaylaştıracaktır.Bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, Analitik Hiyerarşi Süreci veBulanık Yaklaşık Çıkarsama yöntemleri kullanılarak imalat sisteminin stratejik imalatperformans değeri hesaplanmıştır. kinci aşamada ise, elde edilen stratejik imalatperformansını oluşturan rekabetçi performans değerleri ölçülmüştür. Ölçülen rekabetçiperformans değerlerine göre işletmenin stratejik performansını iyileştirici stratejikişlemler önerilmiştir. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, stratejik imalatperformansının hesaplanması ve stratejik işlemlerin önerilmesi aşamalarında işgücü,tedarikçi, müşteri, tezgah/süreç ve malzeme/ürün stratejik oyuncularına göre ve kalite,maliyet, esneklik ve hız/zaman rekabet önceliklerine göre gruplandırılmaya gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In theory, strategic operations at the functional units align with and support businesslevel strategies. Alignment of operations is assumed to contribute to enhanced strategicorganizational performance, just as misalignment is expected to undermineperformance. The generation of a range of feasible operations plans is a difficult taskbecause many productions variables need to be taken into account. Obtained true andreal strategic manufacturing performance makes such decision easy.This study consists of two stages. In the first stage, based on Saaty?s Analytic HierarchyProcess (AHP) and Fuzzy Approximate Reasoning (FAR), the strategic manufacturingperformance for manufacturing system is computed. In the second stage, in accordancewith obtained strategic manufacturing performance and its aggregated competitiveperformance indicator, strategic operations are proposed and planned to lead betterperformance. This research is different from the other studies in terms of using adifferent categorization which includes strategic players as suppliers, customers, labor,machine / process, material / product and competitive priorities as cost, quality, speed /time and flexibility at the stages of measuring strategic manufacturing performance andproposing of strategic operations.