Stratejik lojistik planlamanın değer yaratma üzerine etkisi: İstanbul Menkul Kıymetler borsasında işlem gören firmalar üzerine bir uygulama
The impact of strategic logistics planning on value creation: An empirical investigation on firms listed in Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 330955
  2. Yazar: PERVİN ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Lojistik Planlaması, Finansal Değer Metrikleri, Katma Değer Süreçleri, Strategic Logistics Planning, Financial Value Metrics, Value Added Processes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tezin amacı işletmelerin lojistik faaliyet derinliğinin işletme değeri üzerindeki etkisinin irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle lojistik faaliyetlerinin planlanması ve değer üzerindeki teorik ilişkisi ortaya konmuştur. Belirlenen finansal metrikler aracılığıyla da lojistik faaliyet derinliğinin işletme değeri üzerinde etkisinin olup olmadığı gösterilmiştir.Bu tezin önemi lojistik faaliyet derinliğinin işletme değeri üzerindeki etkisinin ilk defa görgül olarak ortaya konmasıdır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote olan tüm üretim firmalarının 2005-2009 yılları arasında yayınladıkları raporların detaylı bir şekilde incelenmesinden sonra hesaplanan değer metriklerinin lojistik faaliyet derinliğine göre ayrıştırılan firmalar arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı gösterilmiştir. Yapılan analizlere göre lojistik faaliyeti bulunan üretim firmalarının özsermaye değerlerinin, piyasa değerlerinin ve ekonomik katma değerlerinin anlamlı şekilde lojistik faaliyeti bulunmayan işletmelerden daha yüksek olduğu bu durumda da firmaların lojistik faaliyetlerinin bulunmasının firmalara ekonomik anlamda değer kattığı yapılan test sonuçlarından çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present thesis is to investigate the impact of logistic transactions on the firm value. In the light of this purpose, the linkage between strategic logistics planning and value is theoretically documented. Through selected financial metrics, the impact of logistic transactions on value is explored.The importance of the present thesis is to empirically analize the impact of logistic transactions on the firm value. The analysis is conducted on the manufacturing firms listed in Istanbul Stock Exchange within the period of 2005-2009 on anual basis for demostrating the statistical differences between firms? logistic transactions depth deepness. Results indicate that those firms operating with logistic transactions better perform in terms of their equity, market capitalizations and economic value added.