Bulanık sayı dizilerinin λ-istatistiksel yakınsaklığı
λ-statistical convergence of sequences of fuzzy numbers
- Tez No: 197308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık sayı, λ -istatistiksel Cauchy dizisi, λ -istatistiksel limitnoktası, λ -istatistiksel monoton dizi, Fuzzy numbers, λ -statistical Cauchy sequence, λ -statistical limit point, λ -statistical monoton sequence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bulanık sayıların sınırlı ve yakınsak dizileri ilk olarak Matloka (1986) tarafındantanımlandı. Daha sonra bulanık sayı dizileri için istatistiksel yakınsaklık, istatistikselCauchy dizisi Nuray, Savaş (1995) ve λ -istatistiksel yakınsak dizi Savaş (2000)kavramları tanımlandı.Aytar (2004, 2006) bulanık sayı dizileri için istatistiksel limit-yığılma noktaları,istatistiksel sınırlılık-monotonluk ve istatistiksel limit infimum-supremum kavramlarınıvermiştir.Yapılan çalışmalar λ -istatistiksel limit-yığılma noktaları, λ -istatistiksel sınırlı-monoton dizi ve λ -istatistiksel limit infimum-supremum kavramlarına genelleştirilmiş,klasik teoridekine benzer şekilde, aralarındaki ilişkiyi inceleyen teoremler ifade ve ispatedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bounded and convergent sequences of fuzzy numbers have been introduced by Matloka,in 1986. Then, the concepts such as statistical convergence, statistical Cauchy sequenceNuray, Savaş (1995) and λ -statistical convergent sequence Savaş (2000) of fuzzynumbers have been defined.Aytar (2004, 2006) developed these definitions: statistical limit-cluster points, statisticalboundedness and monotonousness and statistical limit inferior-superior.The studies have been generalized to λ -statistical limit-cluster points, λ -statisticalbounded-monoton sequence and λ -statistical limit inferior-superior. Like in theclassical theory, the theorems examining their relationship have been stated and proved.