Bulanık sayı dizilerinin istatistiksel yakınsaklığı
Statistical convergence of sequences of fuzzy numbers
- Tez No: 177703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NİHAL TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık sayılar, istatistiksel yakınsaklık, istatistiksel monoton bulanık sayı dizileri, Fuzzy numbers, statistical convergence, statistically monotonic sequences of fuzzy numbers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bulanık sayıların sınırlı ve yakınsak dizileri ilk olarak Matloka (1986) tarafından tanımlandı. Aytar (2004-2006) bulanık sayı dizileri için istatistiksel limit-yıgılma noktaları, istatistiksel sınırlılık-monotonluk ve istatistiksel limit infimum-supremum kavramlarını vermistir. Bu tez bes bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde istatistiksel yakınsaklık ve bulanık sayılar ile ilgili yapılan çalısmalar giris olarak verildi. kinci bölümde konu ile ilgili olan temel tanım ve teoremler verildi. Üçüncü bölümde bulanık sayı dizilerinin istatistiksel limit noktaları tanımı verilerek konuyla ilgili teoremler ifade ve ispat edildi. Dördüncü bölümde bulanık sayı dizileri için istatistiksel limit infimum ve limit supremum tanımları verilerek konuyla ilgili teoremler ifade ve ispat edildi. Besinci bölümde istatistiksel monoton ve istatistiksel sınırlı bulanık sayı dizileri tanımları verildi ve bu konuyla ilgili teoremler ifade ve ispat edildi.
Özet (Çeviri)
Bounded and convergent sequences of fuzzy numbers have been introduced by Matloka, in 1986. Aytar (2004, 2006) developed definitions of statistical limit-cluster points, statistical boundness and monotonousness and statistical limit inferior-superior. This study consists of five chapters : In the first chapter, talked about the history of statistical convergence and fuzzy numbers. In the second chapter, some basic definitions and the theorems that will be used throughout the study have been given. In the third chapter, definition of statistical limit points of sequences of fuzzy numbers have been given. Also related theorems have been stated and proved. In the fourth chapter, the definitions of statistical limit inferior and limit superior for sequences of fuzzy numbers have been given. And also related theorems have been stated and proved. In the final chapter, the definitions of statistically monotonic and statisically bounded sequences of fuzzy numbers have been given. And also related theorems have been stated and proved.