Bazı bitkisel atıkların Pleurotus sajor-caju (Fr) singer'in çeşitli evrelerdeki gelişimi ve verimi üzerine etkileri
The effects of some plant wastes on development and yield in various phase of Pleurotus sajor caju (Fr) singer
  1. Tez No: 197314
  2. Yazar: HİLAL ACAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDUNNASIR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pleurotus sajor caju, Kültür, Gelişme, Verim
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Pleurotus sajor caju (Fr) Singer'in kültürü için ham materyal olarak, buğday sapı (B)ve buğday - mısır (B-M) saplarının 1:1 oranı kullanılmıştır. Katkı maddesi olarak damercimek samanı (MS) ve pirinç kepeği (PK)'nin farklı oranları kullanılmıştır.Yapılan ön çalışmada; 1kg kuru ham materyal için 50 g (%5) ve 100 g (%10) katkımaddesi ayrı ayrı ilave edilmiştir.Temel çalışmada ise; 1kg kuru ham materyal için 100 g(%10) ve 200 g (%20) oranlarında katkı maddesi karıştırılarak ilave edilmiştir.Ön çalışmada; en kısa misel gelişim süresi, ortalama 9.8 gün olarak B+ 75 MS'de; enuzun misel gelişim süresi ise 23.6 gün olarak B-M+ 37.5 MS'de elde edilmiştir. En kısabasidiokarp oluşum süresi ortalama 28.6 gün olarak B-M+ 37.5 PK'de saptanmıştır. En uzunbasidiokarp oluşum süresi ise ortalama 67.4 gün olarak B+ 37.5 MS'de tespit edilmiştir.Yapılan ön çalışmalarda, deneme gruplarının bütün tekrarlarında, 3 hasat elde edilememiştir.100 g materyalden (% 70 nem) elde edilen taze mantar miktarı, I. hasatta; en yüksekortalama 9.18 g olarak B-M+ 75 PK'den, en düşük ise 3.64 g olarak B+ 37.5 MS'den eldeedilmiştir. Toplam hasatta ise; en düşük verim 5.08 g ile B+ 37.5 MS'de en yüksek erim iseB-M+37.5 PK'de saptanmıştır.Temel çalışmada ise; misel gelişim süresi (MGS) 12.8-38.0 gün olarak tespitedilmiştir. En kısa süre 12.8 gün olarak B'de, en uzun süre ise 38.0 gün olarak B-M+1MS:2PK'de elde edilmiştir. Basidiokarp oluşumu (BOS), birinci hasat ve toplam hasatsürelerinde en kısa süreler, sırasıyla; 16.4 gün, 26.6 gün ve 86.0 gün olarak buğday sapındasaptanmıştır. En uzun basidiokarp oluşum, birinci hasat ve toplam hasat süreleri sırasıyla;51.2 gün, 55.0 gün olarak B-M+ 1MS:2PK'den, 105.8 gün ile B-M+ 2MS:1PK'den eldeedilmiştir.100 g materyalden (% 70 nem) elde edilen taze mantar miktarı birinci, ikinci vetoplam hasatta sırasıyla; en yüksek 10.6, 7.3, 25.1 g olarak B-M+ 1MS:2PK'de tespitedilmiştir. Birinci hasta en düşük verim ise 7.1 g ile B+ 2MS:1PK'den elde edilirken toplamhasatta en düşük verim 15.7 g olarak B'den elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Some Plant Wastes On Development And Yield in Various Phasesof Pleurotus sajor caju (Fr) SingerWheat straw (B) and 1:1 rate of the raw wheat straw (B) and wheat-maize (B-M) wereused as raw materials for cultivation of Pleurotus sajor caju (Fr) Singer. As additives,howeer, different rates of lentil straw (MS) and rice bran (PK) were used.In the preliminary study, 50 g (%5) and 100 g (%10) of additives were used separatelyfor 1kg dry raw material. In the main study, however, 100 g ( %10) and 200 g (%20) ofadditives were mixed and added for 1kg dry raw material.As a result of the preliminary study, the shortest mycelium growth period wasobtained as 9.8 days at B+ 75 MS; and the longest as 23.6 days at B-M+ 37,5 MS. Theshortest Basidiocarp formation period was found on average as 28.6 days at B-M+ 37,5 PK.The longest Basidiocarp formation period was determined to be 67.4 days at B 37.5 MS.In the preliminary studies conducted, we could not obtain three harvests in all of therepetition of trial groups.The fresh mushroom yield that was obtained from 100 g material (%70 moisture) infirst harvest was detemined to be the highest at B-M+ 75PK as 9.18 g, and, the lovest at B+37.5 MS as 3.64 g. In total harvest,however, the highest yield was found as 5.08 g at B+ 37.5MS.In main study; the shortest period for mycelium growth was obtained as 12.8 days onB, the longest period as 38.0 days on B-M+ 1MS:2PK were obtained. The shortestBasidiocarp formation period, the first harvesting period and total harvesting period on Bwere determined as; 16.4, 21.6, and 86.0 days, respectively. The longest Basidiocarpformation period, the first harvesting period and total harvesting period on B found to be51.2, 55.0 days, respectively. The longest total harvesting period was obtained as 105.8 dayson B-M+ 2MS:1PK.The fresh mushroom with 100 g material (%70 moisture) at first, second and totalharvesting period was determined to be the highest as 10.6, 7.3, 25.1 g respectively, on B-M+ 1MS:2PK. While the lowest yield was 15.7 g in B at total harvesting period; the lowestyield was obtained as 17.1 g on B+ 2MS:1PK at first harvesting period.Keyword: Pleurotus sajor- caju, Cultivation, Growing, Yield