Karayolu esnek üst yapıları alt temel tabakasının stabilizasyonunda hafif agregaların kullanılabilirliği
Use of light-weight aggregates in stabilization of subbase layer of flexible pavements
- Tez No: 197340
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pumice, Volcanic slag, Stabilization, Subbase.iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETKARAYOLU ESNEK ÜSTYAPILARI ALTTEMEL TABAKASININSTABİLİZASYONUNDA HAFİF AGREGALARINKULLANILABİLİRLİĞİBu çalışmada, birim hacim ağırlığı değerlerine bağlı olarak pomzaların ve volkanikcürufun alttemel tabakasında stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabilirliğiaraştırılmıştır. Çalışmada öncelikle, her bir hafif agrega malzemesinin fiziksel vekimyasal özellikleri incelenmiştir. Numuneler üzerinde dona karşı dayanıklılık,sağlamlık, limit deneyleri ve CBR deneyleri uygulanmıştır. Malzemelerin alttemeltabakasında mekanik stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabilirliği belirlenmiştir.Alttemel stabilizasyonunda kullanılabilirliği belirlenen malzemelerden yerelmalzeme olması nedeniyle Isparta-Karakaya pomzası ve farklı özellik göstermesiylevolkanik cüruf hafif agregaları, plastiklik değeri yüksek olan Keçiborlu-Çapalı ariyetmalzemesiyle plastikliğini azaltmak için farklı oranlarda karıştırılmıştır. Bukarışımlar üzerinde limit deneyleri yapılarak bulunan kullanılabilir malzemeüzerinde taşıma oranının nasıl değiştiğini görmek için CBR deneyleri uygulanmıştır.Sonuç olarak, hafif agregaların karayolu esnek üstyapıları alttemel tabakasında,mekanik stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabileceği, karışım yapılanmalzemenin taşıma oranını arttırdığı bulunmuştur.ANAHTAR KELİMELER: Pomza, Volkanik cüruf, Stabilizasyon, Alttemel.iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUSE OF LIGHT-WEIGHT AGGREGATES IN STABILIZATION OFSUBBASE LAYER OF FLEXIBLE PAVEMENTSIn this study, when the value of the volumetric unit weight is considered, theusability of the pumices of the Isparta-Karakaya, Kayseri-Talas, Nevşehir-Göre,Karaman and the volcanic slag those categorized in the light aggregate class, havebeen examined out as a stabilization material in the subbase.Initially, in the study, the physical properties of every single light weight aggregatematerial have been analyzed. Then, they have also been re-analyzed whether theycan be used in a subbase layer or not. In order to understand that, a few experimentshave been carried out by using experiment sample such as stability to the freeze,solidity, strength, Atterberg limits and CBR. And the usability of the mechanicstabilization material has been determined in the subbase layer.Pumice of Isparta-Karakaya which is a local material and the volcanic slag that isdifferent from the other light weight aggregates, Keçiborlu-Çapalı material have allbeen mixed in different amount so as to lessen the amount of plastic limit. And then,the limit experiment has been done. The CBR experiment has been done so as to seethe change of strength by the use of obtained the renascent usable material.As a result, it has been observed and determined that the light weight aggregates canbe used as subbase material of highway and the mechanic stabilization material whenbuilding highway and every kind of road and it has also been observed anddetermined that the increased strength of the mixed material.