Beton üretim teknikleri ve laboratuar uygulamalarında kalite güvenliğinin sağlanması ve kontrol metotların geliştirilmesi
Setting up of quality assurance and development of quality control methods at producing techniques and laboratory applications of concrete
- Tez No: 197351
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL TUŞAT YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Quality, Quality Hand Book, Quality Control, Quality AssuranceSystem, Accreditation, Schmidt Hammer, Ultrasonic Pulse Velocity, Core PressureTest
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
iiiÖZETBETON ÜRETİM TEKNİKLERİ VE LABORATUARUYGULAMALARINDA KALİTE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI VEKONTROL METOTLARININ GELİŞTİRİLMESİKalite, günümüzde ürünler ile hizmetlerde rekabet için vazgeçilmez bir önkoşul olmayolunda önemli mesafe kat etmiştir. Kaliteyi sağlamanın bedelinin, kalitesiz malınzararlarından çok daha az olduğu bugün ortadadır. Kalite, ancak sistemli biryaklaşımla ve bu yaklaşımın dokümanlar halinde hazırlanması ilesağlanabilmektedir. Ürünün veya hizmetin işletmelere karlılık sağlayabilmesi ancakyeterince kaliteli olması ile mümkündür. Yeterince kaliteli olabilmek kavramı,kusursuzluğu ve mükemmeliyeti gerektirmesi yanında belli bazı minimum şartları dasağlaması anlamındadır. Bu minimum şartları sağlayabilen ürünler ve hizmetler,standartlar ile belirlenmiş yeterlilik göstergelerini sağlamalıdır. Ancak standartlarauyan ürün ve hizmetler müşteriyi tatmin edebilir ve kaliteye olan güveni sağlayabilir.Beton üretim teknikleri ve laboratuar uygulamalarında kalite güvenliğininsağlanması amacıyla yapılan bu çalışmada, laboratuar ve saha uygulamaları deneyselolarak incelenmiştir. Hedeflenen beton kaliteleri ile elde edilen beton kaliteleriarasındaki ilişkiler kalite yönetim sistemi açısında değerlendirilmiştir.İnşaat Mühendisliği uygulamalarında kalite güvencesi, özellikle ISO 9001'ingöstermiş olduğu doğrultuda oluşturulan Kalite El Kitabı ve Prosedürler ilesağlanabilecektir. Bu çalışmada bu amaçla S.D.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü YapıMalzemeleri Laboratuarı'nın Kalite El Kitabı hazırlanmıştır. Kaliteyi sağlamak veartırmak, ancak gerekli denetlemelerin yerinde ve zamanında, kurallarına uygun birşekilde yapılması ile mümkün olabilmektedir.Anahtar Kelimeler : Kalite, Kalite El Kitabı, Kalite Kontrol, Kalite GüvenceSistemi, Akreditasyon, Schmidt Çekici, Ultrases Hızı, Karot Basınç Deneyi
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTSETTING UP OF QUALITY ASSURANCE & DEVELOPMENT OFQUALITY CONTROL METHODS AT PRODUCING TECHNIQUES ANDLABORATORY APPLICATIONS OF CONCRETEToday, quality made significant distance on becoming precondition at competitionfor products and services. It is clear today that, cost of providing quality is less thancost of harmfulness of degenerate product. Quality can be provided only with asystematical approach and with preparing these approaches by documents. Providingprofit to managements of products or services can only be by having enough quality.A concept of having enough quality means not only being faultless and excellent, butalso means providing some minimum conditions. Products and services that providethese minimum conditions have to perform sufficient ness indicators determined bystandards. Only products and services that fit standards can satisfy customers and canassure quality.In this study, in order to achieve quality assurance and to develop quality controlmethods at producing techniques and laboratory applications of concrete, laboratoryand site applications are examined experimentally. The relation in-between targetand obtained concrete qualities are evaluated from the quality management systempoint of view.Quality assurance in Civil Engineering applications can be performed easily,particularly with Quality Hand Book and Procedures formed in the way those ISO9001 shows. In this study, Quality Hand Book of S.D.U. Civil EngineeringDepartment, Construction Materials Laboratory is prepared. Here process phase isimportant, which means first set up and carrying out that, quality level attained canbe increased with continuous improvements. Performing and improving Quality canonly achieved with having necessary audits on appropriate time and in its place,according to rules.