Son iki yüzyıl içinde izmir yazınında çevre bilinci ve anlayışına yönelik yaklaşımlar
In last two centurıes, the approaches devoted to envıronment conscıousness and comprehensıon in lıterature of izmır
  1. Tez No: 197356
  2. Yazar: GÖKSU ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN TATLIDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Bilinci, Anılarda İzmir, Consciousness of Environment, Izmir in Remembrances
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Son iki yüzyıl içinde İzmir'in kentsel gelişim sürecinde öne çıkanya da gündeme gelen konuların anılara yansımaları incelenmiştir.Özellikle seyyahların gözünde İzmir'in kent olarak kültürü, kimliği,doğal çevresi, insan ilişkileri ve insan-doğa etkileşimi ile sosyalyapısındaki çok kimliklilik ve bu kimliklerin yaratmış olduğu kültüreldeğerlerin sosyal ve doğal çevre anlayışı üzerine etkileri irdelenmiştir.İnsanların İzmir kent dokusu içinde duygu ve düşüncelerinin anılarayansımaları ele alınmıştır. Yaşam alanında yer alan bitki örtüsününkorunması ve kente özgü bitki türleri ile İzmir kimliği arasındaki ilişkiler,bitki örtüsü ve coğrafik konumun İzmirli üzerindeki etkinliğiincelenmiştir.Bu tez çevre bilimi, edebiyat ve insan-insan, insan-doğailişkilerini sorgulayan kent sosyolojisinin birikimlerinin birliktekullanıldığı interdisipliner bir çalışma olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, reflections of subject, which have been in the mostimportant place in urban development process of Izmir, to remembrancesin last two centuries, have been studied. Especially according towandering, Izmir?s culture, identity, natural surroundings, humanrelations and human-nature interaction such as urban, manyidentifications in its social structure and effects of cultural values thathave been created by this identifications on social and naturalenvironment comprehension have been examined. Reflections of sensesand thoughts of people in Izmir urban tissue to remembrances have beentaken up. Protection of plant cover which takes part in area of living andrelations between special kinds of plant and identity of Izmir,effectiveness of plant cover and geographic location on Izmir?spopulation have been studied.In conclusion this thesis, comes out as an interdisciplinary studythat have been used together accumulations of environment science,literature and urban sociology that interrogates human-human, human-nature relations.