Buzdolabı düşürme testinin sonlu elemanlar metodu yardımıyla nonlieer analizi ve deney sonuçlarıyla karşılaştırılması
Nonlinear finite element analysis of refrigerator drop test and comparison with test results
- Tez No: 197362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Matematik, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Mathematics, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Buzdolabı, Düşürme Testi, Nonlineer Analiz, Sonlu ElemanlarMetodu, Refrigerator, Drop Test, Nonlinear Analysis, Finite Element Method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, geliştirilen yeni bir buzdolabı tipinin düşürme testianalizi yapılarak, deney sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Düşürme testi,ürün tasarımı sırasında uygulanması zor bir testtir. Çünkü üründeki tümparçaların prototiplerinin hazırlanmasını gerektirir. Bu nedenle, düşürmetesti, genellikle ürün tasarlandıktan ve ilgili kalıplar tamamlandıktansonra yapılır. Düşürme testinin olumsuz olması durumunda üretimitamamlanmış olan kalıplarda tadilat gerekir. Bu da zaman kaybına vemaliyet artışlarına neden olur. Bu nedenle, düşürme testi analiziningerçek koşullara uygun olarak yapılabilmesi üretici için büyük bir avantajsağlamaktadır.Düşürme testinin sonlu elemanlar metodu yardımıyla nonlineeranalizi bir mühendislik çalışmasını gerektirir. Çünkü çok sayıda parçaiçeren buzdolabının gerekli ve yerinde basitleştirmelerle sonlu elemanlarmodelinin oluşturulması için bazı kabuller yapmak gerekir. Bu kabuller,tez içeriğinde detaylı olarak belirtilerek, analiz yapılmış ve deneysonuçlarıyla elde edilen sonuçların birbirine yakın olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the drop test of a new model refrigerator isanaliyzed and compared with the test results. Drop test is difficult toapply during the design of the product, because all the parts in theproduct must be prototyped completely. For that reason, usually drop testis carried out after the design was completed and the moulds of the partswere done. That causes waste of time and money. For that reason, droptest analysis is very helpful for the producer.The nonlinear analysis of drop test by using finite elementmethod needs an engineering study. Some assumptions have to be donein order to simplify the real model. The usage of program and detailedexplanations were also given in the thesis. It was determined that theresults of analysis and test proved each other.