Dıanthus erınaceus boiss. var. erınaceus'un biyosistematiği ve ekoojisi üzerine araştırmalar
Investigation on biosystematic and ecology of Dianthus erinaceus boiss. var. erinaceus
  1. Tez No: 197363
  2. Yazar: MURAT ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dianthus erinaceus, biyosistematik, üremebiyolojisi, koruma biyolojisi, bitki ekolojisi, Dianthus erinaceus, biosystematic, reproductivebiology, conservative biology, plant ecology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dianthus erinaceus Boiss. var. erinaceus, Türkiye, BatıAnadolu'da, Manisa-Spil dağı, Kırkağaç-Bakırkaya tepesi, Kemalpaşa-Nif ve Mahmut dağında yaşayan dar yaylışlı endemik bir bitkidir. Buçalışmanın amacı, populasyonlardaki bitkilerin morfolojik özelliklerininfarklılıklarını,yayılış alanlarını, üreme yollarını ve populasyondinamiğini araştırmaktır.Birbirinden en uzak iki populasyon Mahmut dağı veKırkağaç'tır. Birey sayısı Spil dağında en çok, Kırkağaç' ta en azdır. Enbüyük yayılış alanı Nif dağındadır. Nif dağı populasyonunda bitki veyaprak büyüklükleri, diğer populasyondan daha büyüktür. Spil dağıpopulasyonu bitkileri, diğer populasyonların bireylerinden daha büyükkalikslere, korollalara, braktelere ve çiçeksiz sürgünlere sahiptir.Üreme biyolojisi çalışması, stigmaların çiçek açım günü ile birgün öncesinde en aktif olduklarını ortaya koymuştur. Polen canlılığıiv%86'dır ve bitkiler çoğunlukla böcekle tozlaşırlar. Nadiren otogamigörülür. Tohum çimlenmesi % 90 dır.Çiçek sayısı Kırkağaç populasyonunda en yüksektir. Nif dağıpopulasyonu çiçekleri daha çok sayıda olgun tohum içerirler. Teorikideal koşullar altında beklenen/hesaplanan olgun tohum sayısı ilegözlenen/ gerçek oluşan olgun tohum oranı %3-5'dir. Bu oran çokdüşüktür. Bu sonuç, populasyonların daralması için ana sebep olarakkabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dianthus erinaceus Boiss. var. erinaceus is one of narrowlydistributed endemic plants which lives Manisa-Spil mountain,Kırkağaç-Bakır Sarıkaya hill and Kemalpaşa (Nif) and Mahmutmountains in West Anatolia, Türkiye. The aim of this study is toinvestigate the differences morphological features of plants inpopulations, the areas of distribution, the way of reproduction andpopulation dynamics.The two most distant populations are Mahmut mountain andKırkağaç. The number of individuals is highest in Spil mountain andlowest in Kırkağaç. The largest area is in the Nif mountain. It is foundthat the plant height and leaf area of Nif mountain individuals? arebigger than other population individuals?. Plants of Spil mountainpopulation have bigger calyxes, corallas, bracts and flowerless shootsthan the other population individualsThe study of repruduction biology make clear that most activeperiod of stigmas is during the opening day and one day before theviopening day of flowers. Pollen viability is %86 and plants mainlypollinate by insects. Occasionally, autogamy is seen. Seed germinationis % 90.The number of flower is highest in Kırkağaç population. Nifpopulation flowers contain the most viabile seeds. The ratio betweenexpected/calculated number of seeds which is formed by therotical, idealconditions and observed/real formed seeds is %3-5. This ratio isextremelly low. This result is accepted as main reason for populationsrestriction.