Crystallization kinetics of mefenamic acid and polymorphism
Mefenamik asidin kristalizasyon kinetikleri ve polimorfizm
  1. Tez No: 197366
  2. Yazar: SEVİLAY GÖKBEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kristalizasyon, Mefenamik asit, Büyümekinetikleri, Kristal Boyut Dağılımı, Nüfus Denklik Model Yaklaşımı, Crystallization, Mefenamic acid, Growth kinetics, Crystalsize distribution, Population Balance Equation Model Approach
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
VÖZETMEFENAM K AS D N KR STAL ZASYON K NET KLERVE POL MORF ZMGÖKBEL, SevilayYüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serap CESUREylül, 2006, 132 sayfaBu tezde endüstride önemli bir yere sahip, en eski ayırma vesaflaştırma işlemlerinden kristalizasyon ve kristalizasyon kinetikleri ilaçsanayinde çok tüketilen Mefenamik Asit, (MA) için incelenmiştir. MA'inadet düzensizliklerine bağlı ağrılarda ağrı kesici etkisi vardır. MA'inhidrofobikliği ve yüzeylere yapışma eğilimi özellikleri granülleme vetabletleme işlemlerinde büyük problemler yaratır. Kristal boyut dağılımı,yüzey alanı, çok biçimlilik ve kristalleşme adımları ilacın tesirini vekristalizasyon sürecini etkileyen en önemli değişkenlerdir. Bu nedenleMA'in yapısal karakteristik özellikleri spektrum ve kırınım yöntemleriyleincelenmiştir. MA'in kristalizasyon süreci iki ayrı yöntemle, Garside veNüfus Denklik Model yaklaşımı ile modellenmiş ve deneysel ve modelile elde edilen derişimin zamana göre değişiminin uyumlu olduğugözlenmiştir. Hesaplanan kristalizasyon kinetik parametreleriyle (b, kb, g,kg) kristal çekirdeklenme ve büyüme kinetikleri hesaplanmıştır. MA iğneseklindeki küçük kristal yapısıyla kurutma ve eleme işlemlerinizorlaştırabilir ve kristal büyüme kinetikleri araştırılarak kristalizasyonişlemi kontrol altına alınıp istenen kalitede kristaller elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTCRYSTALLIZATION KINETICS OF MEFENAMIC ACIDAND POLYMORPHISMGÖKBEL, SevilayMSc Chemical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Serap CESURSeptember, 2006, 132 pagesCrystallization is an old separation and purification process and inthis study, crystallization and crystallization kinetics were investigatedfor Mefenamic Acid, (MA) which has prevalent usage in drugformulation. MA is a high-dose, anti-inflammatory, analgesic agent usedfor pain in menstrual disorders. Some negative properties of MA, a highhydrophobicity and propensity to stick to surfaces, cause great problemsduring granulation and tableting. The crystal size distribution (CSD),crystal shape, polymorphic form and the crystallization steps areimportant factors that affect the quality and bioavalibilty of a drug.Characterization of MA was done by different analysis methods. Twodifferent modeling approaches, Garside and Population Balance EquationModeling were used to study the crystallization kinetics and kineticmodel parameters (b, kb, g, kg) were predicted. The crystallization kineticparameters of MA were calculated. The modeling results and theexperimental data obtained are in good agreement. By using determinedcrystallization rate kinetics of MA, crystallization can be controlled toobtain desired quality of crystals.